Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heeft het een slechte invloed op een accu als je hem tijdens het opladen gebruikt?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Techniek
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Nee, dat heeft geen nadelige gevolgen.
De stroom die je gebruikt wordt zelfs niet door de accu geleverd, maar door het laadapparaat.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Vroeger meen ik wel, tegenwoordig niet meer.
Ik gebruik al mijn van batterij voorziene apparaten (laptop, tablet) eigenlijk vrijwel uitsluitend aan de tiet, en zelfs na ettelijke jaren is de conditie van de accu nog uitstekend.
Belangrijkste is dat hij met zekere regelmaat (bijvoorbeeld eens per week of maand) echt helemaal leeggetrokken en helemaal bijgeladen wordt, al durf ik niet te garanderen dat voortdurend vol echt kwaad kan. Hooguit gebruik je dan onnodig stroom, maar dat is minimaal.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Nee, in tegendeel, door het verbruik van het toestel zal de accu minder snel opladen en daarom is het net beter voor de accu (al zal het een verwaarloosbaar effect hebben).

Wat is er allemaal 'slecht' voor moderne accu's?

1. Opladen (jammer genoeg niet te vermijden, zonder opladen heb je er namelijk weinig aan).
2. Ontladen (idem)
3. De accu helemaal leeg trekken (dus als een toestel uitschakelt door een lege accu, het NOOIT opnieuw proberen opzetten zonder eerst de lader aan te sluiten. Hierop is 1 uitzondering: bij een nieuw toestel. Toestel en accu moeten elkaar dan nog 'leren kennen' en dan doe je er best aan om wanneer de accu helemaal leeg is de allereerste keer het toestel nog eens één keer op te proberen zetten alvorens de lader aan te sluiten)
4. Temperatuur: hoe warmer het is, hoe slechter voor de accu.
5. Een 'volle' accu, hoe 'voller', hoe slechter.

Je zou dus kunnen zeggen dat het best is voor een accu deze bijvoorbeeld slechts half op te laden en er daarna mee te stoppen. Dat is goed voor zowel puntje 1 en 2 (er wordt minder lang opgeladen en ontladen) maar vooral voor puntje 5 (de accu is minder 'vol').

Hou er dan wel rekening mee dat wanneer je de volledige accucapaciteit een keertje nodig hebt je best wel een keer of 2 van te voren deze naar zijn maximum oplaadt en zelfs een beetje langer laat opladen. Ook hier kwestie dat zowel accu en toestel dit 'volle niveau' terug leren 'kennen'.

Echter valt er ook wat voor te zeggen om de accu telkens volledig op te laden. Zo gebruik je telkens de volledige accucapaciteit en leer je deze ook kennen. Je weet dan snel hoe lang een accu meegaat op een volledige lading en zo kan je ook de conditie van de accu opvolgen naarmate deze ouder wordt. Gaat deze eerst een week mee op een acculading en binnen enkele jaren nog slechts een halve week, dan weet je hoe de accu ervoor staat.

Wat ook helpt voor puntje 2 is gewoon energiezuinig zijn. Hoe energiezuiniger het toestel, hoe minder snel het ontladen verloopt. Veel apparaten kunnen ingesteld worden om optimaal van de accu gebruik te maken (dus energiezuiniger). Hou er echter rekening mee dat niet elke 'energiebesparende stand' per se ook energiebesparend is. Sommige energiebesparende instellingen halen het rendement van het toestel net onderuit waardoor, hoewel goed bedoeld, zulke instelling net zorgt voor méér energieverbruik.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing