Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Nee lichter lijkt mij ?! Want heel koud water in de noordelijke zeeën is ook zwaarder zegt men ja ook het zout gehalte is daar minder . Ja het het lijkt me logisch een kilo blijft een kilo natuurlijk maar een meter ijs koud metaal is compacter dan een meter uitgezet warm metaal . Het schijnt bij spoor rails centimeters te schelen bij warm of koud weer .
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Newtons universele wet voor zwaartekracht heeft alleen betrekking op massa en afstand, dus niet op dichtheid(zoals je dus krijgt bij tempratuur wisselingen) Het maakt dus niets uit of staal gloeiend heet is of steenkoud, de massa blijft hetzelfde, lengte en dichtheid varieert hier alleen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Een blok staal van een bepaald gewicht wordt natuurlijk niet zwaarder of lichter wanneer je het staal verhit.
Wat wel gebeurd is dat het staal uit gaat zetten (of inkrinpen wanneer je het koelt).

Je hebt dus minder staal nodig om eenzelfde volume te vullen. M.a.w. dichtheid van het staal is verminderd.

De dichtheid of soortelijke massa van een materiaal is in de natuur- en scheikunde een grootheid die uitdrukt hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume.

Vaak wordt nog de verouderde en foutieve term soortelijk gewicht gebruikt. Traditioneel duidt men dichtheid aan met de Griekse letter ρ (rho).

ρ = m/V

Hierin is:
- ρ de dichtheid van de stof
- m de massa
- V het volume

Omdat bij het verhitten het volume van het staal toeneemt en de massa gelijk blijft resulteeert dat volgens deze formule dus in een lagere ρ of-te-wel een lagere dichtheid.
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing