Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke bijdrage levert windenergie aan de totale behoefte aan energie. En wat gebeurt met de molens als er geen wind is, of juist te hard waait?

Voor de toekomstige discussie in Nederland maar ook Global moeten we weten welke bronnen we moeten gebruiken indien fossiele brandstoffen opraken, zullen we toch moeten weten welke vorm van energie opwekking efficiënt en goedkoop is, zonder dat er teveel aan CO2 wordt geproduceerd.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Techniek
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat is nou net het probleem. Het waait niet altijd als je de energie nodig hebt. En als het te hard waait moeten de oudere windmolens worden stilgezet. En de ellende is dat je energie niet kunt opslaan om het te gebruiken op een moment dat je het nodig hebt. Op dit moment wordt in Nederland vier procent van de energie opgewekt door windmolens en de trend is dalend.
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Vorige maand was een topmaand voor windenergie in België. 10% van de productie was windenergie. Ik verwacht voor dezelfde periode in NL ook zoiets.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het antwoord op je vraag naar welke bronnen er wereldwijd gebruikt gaan worden is windenergie.
Sinds 2009 wordt er wereldwijd meer windpark dan fossiele centrales gebouwd, gemeten in MW opwek vermogen. Er staat nu ca 200.000 MW wereldwijd.
De reden hiervan is dat stroom uit windmolens concurrerend is met die van fossiele centrales. En een land wordt onafhankelijker van fossiele brandstof

Totdat alle centrales worden uitgezet, zullen de windmolens vooral werken om brandstof uit te sparen.
Stroom uit windmolens is ook geschikt voor elektrische auto's en om woningen te verwarmen.
Maar woningen moeten ook veel betere geïsoleerd worden.

Omdat centrales de vraag van de gebruikers altijd al volgen, werken de centrales gewoon wat harder als de wind afneemt. Een draaiende windmolen levert altijd een variërende hoeveelheid energie.
Als je er dicht bij staat, kun je horen dat hij op snelheid komt als een windvlaag aanhoudt. Na de windvlaag, blijft hij op snelheid doordraaien, en begint daarna weer langzamer te draaien.
Als de stroom uit alle windmolens in een gebied wordt samengenomen, vallen deze tijdelijke verschillen tegen elkaar weg.
Ook als er een stormfront over een windpark trekt, (waarbij windmolens de een na de ander uit kunnen gaan) wordt dat uit gemiddeld voor het heel gebied
Dit is goed te zien op een Spaanse website waar alle soorten energie naast elkaar gezet zijn. Klik op de taartpunt Wind van de derde link hieronder

De laatste bron leert dat het aandeel wind wereldwijd, eind 2010 ca 2,5% is, en dat in 2018 verwacht wordt dat het 8% zal zijn
In Nederland is het al een paar jaar ca 4%, er zit hier weinig groei in omdat het huidige kabinet liever geen concurrentie heeft voor zijn aardgas inkomsten.
Nederland doet het in de EU slecht, maar andere landen zijn veel verder. Nederlandse windenergie bedrijven zijn er wel, maar die werken vooral voor opdrachtgevers in het buitenland, waar wel windparken gebouwd worden.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing