Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Techniek. Vragen over aardrijkskunde, astronomie, biologie, filosofie, natuur- en scheikunde, psychologie, sociale wetenschap en wiskunde vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Is er een term voor als je voorbanden rechtdoor willen in een bocht door lage bandenspanning?

Ik fiets een FATBIKE, welke 12cm dikke banden heeft op een lage bandenspanning.

Natuurlijk fietst zoiets zwaarder, maar ik merk vooral dat sturen in bochten erg anders is, omdat de fiets rechtdoor wil. Je kan niet echt "hangen" in een bocht, zoals op een motor.

Heeft dat iets te maken met onderstuur of overstuur? Of is daar een aparte naam voor? (- btw is daar wel een naam voor?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Techniek

Waarom worden bij catastrofale branden in woontorens geen blushelikopters ingezet?

In Londen kon de brandweer alleen de onderste woonlagen bereiken. Er is een kans op instorting als de brand doorwoekert. De mensen in de bovenste verdiepingen hadden geen kans. Een blushelikopter kan per keer tussen de 2.500 en 10.000 liter lossen. Natuurlijk niet leuk als je in een trappenhuis bent en er stroomt een paar kuub water naar beneden, maar volgens mij had dit echt kunnen helpen...

7 jaar geleden
in: Techniek

Hoe kun je een ijsdam op een rivier smelten?

Bij langere koude vormt zich ijs op rivieren. Op nauwere en/of minder gestroomlijnde riviergedeelten zal het ijs op zijn plek blijven. En ijs dat van bovenstrooms komt zal daarop stuiten en zo beginnen op te stropen tot een dikke en steeds langere ijsdam. Dit kan vervolgens het water flink doen stijgen en zo tot overstroming van een dijk leiden.
Dit risico neemt weer toe omdat de watertemperatuur in rivieren daalt, vanwege het geleidelijk uit bedrijf nemen van energiecentrales die koelwater lozen op de rivieren.
Aanpakken met explosieven had weinig effect en zou nu ook op veel bezwaren stuiten. Ik vraag me daarom af of er wellicht thermische elementen uit helikopters kunnen worden neergelaten op zo een dam.
De Waal is op nauwe plekken ongeveer 1 Km breed. Een ijsdam kan 1 km lang zijn en 4m dik.
Bijgevoegd: foto's van een ijsdam op de Waal bij Deest

Toegevoegd na 3 minuten:
Nog wel dikker ook trouwens

7 jaar geleden
in: Techniek