Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

is er ooit goed onderzoek gedaan naar de eventuele link tussen muziek, films en games en geweld zoals op columbine?

ik hoor nu ook weer stemmen opgaan: het waren de spelletjes. mij lijkt het plausibel dat de spelletjes geen oorzaak maar hoogstens symptoom zijn.

is hier gedegen onderzoek naar gedaan?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
831

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja verschillende malen, maar niet met een duidelijke uitkomst. Het komt er vaak op neer dat als een persoon al redelijk ''onstabiel'' is, een gewelddadige videogame de doorslag KAN zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Tom van der voort is n psycholoog die hier veel onderzoek naar heeft gedaan
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Met zeer grote regelmaat wordt er inderdaad onderzoek gedaan naar de relatie tussen gewelddadige computergames en geweldsuitbarstingen, met als meest gevonden uitkomst, dat de spelletjes (en dertig jaar terug de muziek, en nog eens een paar decennia daarvoor de boeken-nieuwe media is een zeer populaire zondebok) een medium zijn in het ontsporen van iemand die sowieso een wandelende tijdbom is.

Het spel, de film, het boek of de muziek zelf heeft eigenlijk niet echt invloed op een kind dat lekker in zijn velletje steekt, goed kan communiceren met zijn ouders en vriendjes en het lekker doet op school. (Dikke kans dat hij/zij het spel/boek/muziek/film niet eens leuk vindt). In handen van een kind met complexe problematiek, slechte sociale vaardigheden en problemen met agressie, kan de verkeerde Suske en Wiske of muziek van Bassie en Adriaan in theorie al desastreus uitpakken, als in : wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok.

Dat is in de praktijk natuurlijk overdreven; agressieve films, muziek, beelden en spellen kunnen een aanwezige agressie natuurlijk wel degelijk versterken, maar de muziek, film, boeken en spellen zijn NIET de oorzaak van die agressie. Het volledig verbieden van dergelijke media in zijn algemeenheid zal dan ook dergelijke uitbarstingen nooit kunnen voorkomen. Dat zijn uitingen van problemen die veel dieper in de maatschappij geworteld zitten dan mensen nu eenmaal graag willen toegeven. De schuld aan een spelletje geven is dan wel zo makkelijk, en pleit jou als ouder/ hulpverlener / opvoeder / leraar / arts vrij van de verantwoordelijkheid die je daarin wel degelijk hebt of zou moeten hebben.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding