Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wwaarom is het Dunning Kruger effect zo moeilijk uit te leggen aan mensen waarop dit betrekking heef?

5 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Het dunning-krugereffect is een psychologisch verschijnsel. Het treedt op bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn.
Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn. Dat kan een verklaring zijn voor het gebrek aan intellectueel zelfvertrouwen waar sommige competente mensen mee kampen: zij gaan ervan uit dat anderen net zo capabel zijn als zijzelf. Incompetente mensen vergissen zich dus doordat ze zichzelf te hoog inschatten, terwijl competente mensen zich vergissen doordat ze anderen te hoog inschatten.
Het verschijnsel is waargenomen door tal van filosofen, onder wie de Brit Bertrand Russell, die er het volgende over opmerkte: "In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn".
Je kunt dus niet iemand van zijn zelfbeeld afhelpen als hij/zij helemaal overtuigd is van het voor hem/haar ware zelfbeeld.
Toegevoegd op 01 september 2019 18:40: tekst
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Omdat die mensen zich sowieso al sneller hoger inschatten dan in werkelijkheid is. Het is dus moeilijker uit te leggen omdat hun bevattingsvermogen of andere competenties over het algemeen iets lager liggen. Natuurlijk kunnen alle mensen met hoge en lage iqs daar last van hebben, maar uit de aard van de 'aandoening' bevatten juist deze mensen de aandoening minder.
5 jaar geleden
De DK regel is meestal niet uit te leggen vanwege de ongelijkwaardige subtekst die er ontstaat. Door de DK ‘uit te leggen’ suggereer je impliciet maar duidelijk dat de ander dom is (en ongelijk heeft) terwijl jijzelf niet dom bent ( en gelijk hebt). Dat komt al snel arrogant over en roept weerstand op.
De DK regel valt dus alleen uit te leggen in situaties waarbij je die op jezelf betrekt als zijnde incompetent.
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing