Is synesthesie een handicap of heeft het ook echt voordelen?
Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Hoewel het niet ongewoon is dat zintuiglijke waarnemingen onderlinge invloed hebben, is dit bij synesthesie dusdanig sterk dat bijvoorbeeld kleuren geproefd worden of geluiden gezien. Deze nemen meerdere soorten impulsen tegelijk waar, ook als die in feite in het algemeen door andere zintuigen worden gegenereerd.
Tussen hersengebieden die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten van waarneming bestaan vele verbindingen. Deze verbindingen zijn bij de geboorte al bij iedereen aanwezig, maar worden normaal gesproken gedurende de ontwikkeling deels verbroken.
Bij een synestheet blijven echter sommige verbindingen intact, waardoor waarnemingen via een zintuig leiden tot gelijktijdige waarneming van eigenschappen die tot andere zintuigen behoren.
Gezien het feit dat na de geboorte veel verbindingen worden afgebroken maar bij synestheten niet zou je dat als een handicap kunnen zien. Misschien te vergelijken met het vlies tussen de vingers van foetussen dat ook verdwijnt.
Dat vlies tussen de vingers kan bij het zwemmen nog voordelen hebben, maar zijn gecombineerde waarnemingen ook voordelig?
Het lijkt me namelijk ook energie verspilling als je alles wat je ziet ook hoort bijvoorbeeld.
Wat me bijbleef is dat het niet voor alle zintuigen geldend is, omdat niet alle verwerkingsgebieden aangrenzend zijn aan elkaar.
Dit is inderdaad met kleur en getallen wél het geval, daarom horen we hier vaker van. Ik denk dat het voor de mens geen nadeel hoeft te zijn, hij is er namelijk gewoon mee opgegroeid.
Het energie gebruik, vergelijk ik maar gewoon met 'meer of minder' kennis die je hebt opgeslagen, en dat is energie-technisch gezien geen nadeel te noemen, waarschijnlijk alleen merkbaar als je daar de hele dag druk en aktief gebruik van maakt dmv concentratie, die overigens op zichzelf als functie al energie kost. De voordelen voor synestheten heb ik nog niet gehoord, dat werd in de onderzoeken die ik heb gezien niet belicht, en daar zou ik graag eens meer van weten.
Goeie vraag!
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.