Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Iemand wie veel intelligenter is overtuigen, hoe pak je dat aan?

Zijn visie tegen de mijne. Betreft grote uitgave.
Hij wilt het nut ervan niet inzien, en hij is ook niet echt het type dat snel toe zal geven aan de mening van een ander..

Iemand tips en trucs?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geweld!!!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Als hij veel intelligenter is, dan bestaat de kans dat hij het ook beter weet, maar omdat jij wat te kort komt, in dit geval, zie jij dat niet in.
Maakt hij echter misbruik van zijn inteliggentie door jou onder te sneeuwen met zijn argumenten, dan zal je geen weerwoord hebben.
Denk jij het beter te weten dan hij, en is dat ook zo,dan ben jij toch slimmer, alleen kan hij het nog steeds beter brengen.
Ga in dit geval nooit in de aanval, want dan toon jij je zwakke plek, laat hem lekker uitleggen waarom hij het zo ziet en probeer dan zijn zwakke plek te vinden in zijn betoog en geloof me , de zijn er ook.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (9)

Intelligentie is niet zo heel erg van belangrijk bij het overtuigen. De reden waarom die persoon jouw mening zal delen is op basis van goed onderbouwde argumenten. Ten eerste waarom het product goed is.

Begin echter met het begrijpen waarom hij vindt dat het niet nuttig is. Geef ook aan dat je dat begrijpt, en dat je zijn punten begrijpt "Je zegt dat het niet nuttig is omdat je het gevoel hebt dat mensen geen roze onderbroeken zullen dragen, correct?". Daar kan je dan vervolgens later op inhaken: Je zei dat het geen nut heeft omdat ..., maar ik heb gezien in de laatste mode tijdschriften dat roze de nieuwe mannenkleur komende winter wordt.

Op die manier snapt je collega dat jij moeite gedaan hebt om zijn standpunt te begrijpen, en zal hij minder snel proberen jou zijn standpunt op te dringen, en kan je opener in gesprek gaan. Hij zal dan ook makkelijker jou standpunt proberen te begrijpen.

Dus: Begin met zijn redenatie te begrijpen. Haak daarop in met goede niet-emotionele argumenten (Een argument als: Ik heb er al zo veel werk in gestoken is absoluut contra-productief!)

Succes!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Probeer bijval te krijgen van anderen, als hij hoort dat veel andere (vooral intelligente) mensen het met jou eens zijn zal hij eerder over stag gaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Hoe weet je nu of je intelligenter bent dan jij of omgekeerd...

Feiten bewijzen zichzelf... Dus overtuig jezelf of het klopt en als jouw intelligentie overtuigd is van de waarheid, ga dan naar die ander...
Maar wel over feiten hebben, en niet om een manier van doen, dat is namelijk altijd discutabel...
Als je een ander wil overtuigen in gedrag of opvatting, dan moet je dat niet eens proberen, dat is namelijk niet te bewijzen, dus dan win je het nooit, hij overigens ook niet...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Omdat het over een grote uitgave gaat, zie ik vooral één benadering van het voorstel ; nl. een realistische kosten- en baten analyse die de return on investment kan waarborgen.Op dat niveau is men gevoeliger voor cijfers dan voor alle ander argumenten (nut, impakt)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Op gevoel spelen. Als hij jou blij kan maken door die uitgave te doen en jij kan redelijk beargumenteren dat het zinvol is dan zal hij of zij dat eerder doen dan als je perse je gelijk gaat halen.

Als hij namelijk toegeeft in een discussie dan 'verliest' hij als hij toegeeft als jij hem om een gunst vraagt dan helpt hij jou en doet hij iets goeds voor zijn gevoel en 'verliest' hij niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Als hij echt zo intelligent is, dan zal je het met logische argumenten moeten winnen, niet op gevoelsargumenten.

Lukt dat niet, dan klopt misschien je wens wel op gevoelsgronden, maar is het niet erg rationeel...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Beste Jinx,

Herhalen, herhalen, herhalen. Het is onmisbaar bij overtuigen.

Niet elke herhaling is even zinvol. Je doet het goed als je je standpunt op verschillende manieren laat zien. Recht voor de raap, aan de hand van een voorbeeld, in een verhaal,....

De reden

Weinig woorden zijn zo krachtig als ‘omdat’. Psychologisch onderzoek wijst uit dat mensen eerder geneigd zijn te doen wat jij wilt als je ze een reden geeft.
Wel logisch als je er over nadenkt. We houden er niet van opdrachten te krijgen zonder een redelijke verklaring. Wil je dat mensen open staan voor jou ideeën dan moet je ze daar reden toe geven.

Samenhang

Samenhang in ideeën en daden is een gewaardeerd kenmerk. Wie niet samenhangend overkomt wordt gezien als instabiel en oppervlakkig. Samenhang daartegenover is het bewijs van integriteit en rationaliteit.
Gebruik dit gegeven door hem iets voor te leggen waar hij het onmogelijk mee oneens kan zijn. Zet je standpunt dan rigoureus neer, met meer dan voldoende ondersteunend bewijs. Je uiteindelijke standpunt verwijst weer naar het beginpunt waar hij het al mee eens was. En zo is je cirkel rond.

Sociaal bewijs

We kijken naar de mensen om ons heen om te bepalen hoe we ons gedragen en hoe we ergens over denken. Goede voorbeelden zijn referenties en verhalen van anderen.


Vergelijkingen

Metaforen, analogieën en andere vergelijkingen zijn de beste vriend van de overtuiger. Als je je scenario kunt koppelen aan iets dat hij als waar beschouwd, ben je al een aardig eind op weg hem te overtuigen.
Soms ben je overtuigender wanneer je appels met peren vergelijkt (om eens een oude maar effectieve metafoor te gebruiken.)

Verwar en ontrafel

Dit is een overtuigingstechniek die werkt als een algemene aanpak. Eerst benoem je het probleem. Vervolgens druk je hem op de zere wond en tot slot bied je hem de oplossing die alles beter maakt.
Je drukt niet op de wond met sadisme maar met empathie. Je wilt hem overtuigen dat jij weet waar je het over hebt omdat je het aan den lijve hebt ondervonden, én hebt opgelost. Je geloofwaardigheid stijgt als je kunt laten zien dat je zijn "pijn" voelt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
is het je geliefde? dan: zeuren, smeken, dreinen, mokken, chanteren (met sex), kortom, alles wat niet mag. Is het een collega/vennoot/partner; dan heel langzaam en met veel fouten gaan werken, waarbij je steeds benadrukt dat je na de bewuste aanschaf 10 x sneller, beter etc. zou kunnen werken. Gemene vrouwenmanieren? ja zeker. prima dus
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
De juiste nonverbale uitdrukkingen,
Ik ben zelf ook een beetje zo, mijn vriendin heeft mij dit doen afleren,in de zin dat ik moeilijk dingen aannam van anderen,danwel eigenwijs was, mijn vriendin bleef in allen tijden juist heel rustig heeeeeel rustig dat het voor mij eigenlijk niet meer leuk was om mijn gelijk te halen ,zodat ik vanzelf bijdraaide,en nu heel goed samen door een deur kan
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image