Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

E=m*c^2 is een (heel summiere) samenvatting van Einstein's speciale relativiteitstheorie.

Het symboliseert dat energie (de E in de formule) en massa (de m) hetzelfde (het = teken) zijn. De verhouding ertussen (vermenigvuldigteken *) is de lichtsnelheid in het kwadraat (c^2).

De lichtsnelheid is 1 lichtjaar per jaar. (Je kunt het ook in km/h uitdrukken, maar da's onhandig als je over relativiteit nadenkt.) Het kwadraat van 1 is ook 1. Zo bezien staat er dus E=m*1. Oftoewel: energie en massa zijn precies hetzelfde.

Rekenvoorbeeld: 1 = 1*1

Eigenlijk is het dus helemaal niet zo moeilijk ;)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Alles wat je moet weten...
http://www.einsteingenootschap.nl/uitleg%20E=mc2.htm
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
- http://kennis-en-wetenschap.kwero.nl/chemie/3102-e--mc.html
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Massa-energierelatie
- http://www.einsteingenootschap.nl/uitleg%20E=mc2.htm
- http://taalprof.web-log.nl/taalprof/2010/06/e-mc2.html
- http://kunststad.nl/lifestyle-varia/varia/emc2/
- http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=103502
- http://www.vkblog.nl/bericht/180435/E_%3D_Mc2..
- http://www.utwente.nl/tnw/wyp/einstein/
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
- http://mediatheek.thinkquest.nl/~lle0119/relativiteit.php
- http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_detail.asp?qpid=54442

Veel leesplezier!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De beroemde formule stelt dat energie en massa uitwisselbaar zijn. De hoeveelheid energie waar een massa uit bestaat is dan gelijk aan de massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat.

De formule is het resultaat van Einsteins speciale relativiteitstheorie. De basis van die theorie is eenvoudig genoeg maar de gevolgen ervan in de natuurkunde zijn gigantisch.
Einstein stelde:
Elke waarnemer die zich eenparig beweegt ondergaat dezelfde natuurwetten (bijvoorbeeld: iemand die in een geblindeerde trein zit zal exact dezelfde natuurwetten vinden als iemand die op het perron staat)
De lichtsnelheid in vacuüm is onafhankelijk van de snelheid van de bron (de wetten van Maxwell laten dat zien).

Wanneer Einstein hier mee ging rekenen kwamen daar een aantal heel ver gaande conclusies uit. Zijn beroemde formule E=m*c^2 is er daar 1 van. De formule maakte het bv mogelijk om de kracht van atoombommen en de energie opbrengst van kerncentrales te berekenen. En het geeft ook aan hoe weinig massa omgezet hoeft te worden voor een enorme hoeveelheid energie.

Wanneer een Uranium235 atoom splijt bijvoorbeeld is de massa van de 2 nieuwe atomen (bv Krypton90 en Barium143) bij elkaar een beetje minder dan de massa van het oorspronkelijke Uranium atoom. Dat beetje massa verlies is de vrijgekomen energie. Doordat de lichtsnelheid zo'n groot getal is betekend dat ook dat een klein beetje massa al snel heel veel energie wordt. Bij de atoombom die Hiroshima vernietigde is zo bv maar ongeveer 0,7 gram (cijfers van Wikipedia, het zal iets meer geweest zijn maar komt dicht genoeg in de buurt) aan massa omgezet in energie. Dat levert dan 7*10^-4kg*(3*10^8m/s)^2 = 6,3*10^13 Joule (63 TeraJoule)
wat overeenkomt met ongeveer 14kiloton TNT dat ontploft. (De energie die vrijkomt bij ontploffend TNT is daarbij 4,6 MJ/kg)

Toegevoegd na 2 dagen:
Nog even voor de duidelijkheid:
in E=m*c^2 staat de E voor energie (in Joule), m voor massa (in kilogram) en c voor de lichtsnelheid (in meter per seconde). Hierbij wordt voor de lichtsnelheid meestal 3*10^8 m/s genomen (300000 km/s).
Hoewel de lichtsnelheid eigenlijk heel exact is bepaald (letterlijk gedefinieerd als 299 792 458 m/s en de lengte van de meter staat daarom ook gedefinieerd als de afstand die het licht in 1/299 792 458 seconde aflegt) als net iets minder, wordt het exacte getal eigenlijk maar weinig gebruikt.
Let op dat het ook belangrijk is om de juiste eenheden te gebruiken (dus geen kilometers per uur ipv meters per seconde)!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing