Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (8)

dat kan, maar op dat moment veranderd het van fase en wordt het ijs of stoom.
Dit is wel mogelijk als je water gaat koken onder druk (in een snelkookpan bijvoorbeeld), dan wordt het kookpunt verhoogd.

Toegevoegd na 2 minuten:
Een deel van het water wordt bij 100 °C stoom, en zorgt dat de pan op druk komt.
Vervolgens kan de druk stijgen, en wordt de temperatuur van het water en de stoom circa 120 °C.
(Lees meer...)
14 jaar geleden
ja hoor geen probleem, water kan 400 graden zijn en nog niet koken.

hiervoor bestaan ook de stoom tabellen.

http://www.stoomturbine.nl/tabel.html zie op 221,3 bar is het kookpunt 374,2 graden.

ook water kan kouder zijn als 0 graden dan heet het onderkoeld water. zeer bekend als ijzel.

Toegevoegd na 3 uur:
owja nog een mooi voorbeeld ( zoals al genoemd is ook het vriespunt druk afhankelijk ) somige bierdrinkers zijn hier ook wel bekend mee. als je bier in de vriezer hebt en het er net iets te laat uithaalt, dat het bier net onder de 0 graden is maar nog vloeibaar. je denkt hee lekker koud bier, je trekt de dop er af en neemt een slok. 3 sec. later wil je weer een slok nemen maar heel het flesje is compleet bevrooren. oorzaak hiervoor is het weg vallen van de druk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De temperatuur waarbij water overgaat van vloeibaar naar gasvormig is onder andere afhankelijk van de druk: bij hogere druk gaat het kookpunt omhoog, het water wordt dan dus meer dan 100 graden zonder te koken. Bijvoorbeeld gebeurt dit in gesloten koelsystemen van auto's: de koelvloeistof zet uit doordat het warm wordt, waardoor de druk in het systeem oploopt. Daardoor kan het koelwater wel 140 graden worden voordat 'de motor begint te koken'. M.a.w.: hogere druk = het kookpunt gaat omhoog.

Hetzelfde truucje werkt ook de andere kant op: drukverlaging heeft een kookpuntverlaging tot gevolg. In het hoogggebergte (lagere luchtdruk) kookt water bijvoorbeeld al bij 80 C. Ook het vriespunt volgt hetzelfde principe: hoge druk: ijs bij temperaturen boven 0, lage druk: ijs pas bij temperaturen onder 0.
(Lees meer...)
fremar
14 jaar geleden
Ja,
Zeewater (met zout weliswaar) bevriest slechts op -1.9°C
Zolang water in beweging blijft zal het ook niet bevrizen op 0°C
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De temperatuur waarbij water bevriest bij een luchtdruk van 1 bar is gedefinieerd als 0 °C.
De temperatuur waarbij water kookt bij een luchtdruk van 1 bar is gedefinieerd als 100 °C.
Zowel het vriespunt van water als het kookpunt is afhankelijk van de heersende luchtdruk.
Verandering van de luchtdruk doet het vriespunt en het kookpunt van de meeste vloeistoffen verlagen/verhogen, dus ook van water.
Van deze eigenschap van vloeistoffen wordt in verschillende technische processen gebruikt gemaakt, b.v. in koelkasten. In een koelkast wordt overigens geen water toegepast maar een vloeistof met de nietszeggende naam R134a.

Terecht werd opgemerkt dat water ook onderkoeld kan zijn. Dit gebeurd soms in de atmosfeer. Zodra het onderkoelde water met iets in aanraking komt wordt het ijs. Denk aan ijzel.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hier zijn 2 voorbeelden:
Het eerste filmpje is van gedestilleerd water dat in de magnetron tot boven de 100 graden is gebracht. Het water gaat niet koken, omdat er geen vervuiling in het water aanwezig is, waaraan zich luchtbellen kunnen vormen. Pas als je iets toevoegt waardoor luchtbellen gevormd kunnen worden, kookt het water in een keer weg.

het tweede filmpje lijkt op het omgekeerde, maar is niet met echt water, want er wordt iets aan toegevoegd, maar het effect is nog veel koeler. Als je het water aanraakt, verandert het in ijs.
kijk maar bij 55 seconden
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Even uitgaande van zuiver water, anders krijg je kookpuntverhoging en vriespuntdaling:
Het niet koken bij zelfs meer dan 200 graden is voldoende beantwoord.
Zet je ijs onder zeer hoge druk, dan smelt het.
Zo kun je een stalen draad langzaam door een blok ijs heen trekken, daar waar de draad de hoge druk uitoefent, smelt het ijs tot water, laat de draad door en bevriest weer en zo trekt zich de draad door het ijs.
Dat komt omdat ijs een lagere dichtheid heeft dan water, komt er druk op ijs, dan kan het die druk verminderen door weer in water te veranderen, is de druk weg, dan keert het naar zijn grondtoestand, behorend bij die temperatuur terug.
Een ander bekend proefje is een cilinder vullen met ijs, er een stalen kogeltje boven op leggen en dan een nauw passende zuiger er op en dit geheel in een pers doen.
Na het persen , zit er in de cilinder nog steeds ijs, maar het kogeltje ligt op de bodem, omdat onder druk het ijs even in water veranderde.

Toegevoegd na 11 minuten:
Dit laatste proefje heb ik veel in het hoger (natuurkunde) onderwijs gedemonstreerd en hadden daar een speciaal apparaatje voor, de draad legden we op een stevig blok ijs en hingen weerszijden van de draad er gewichten aan van 5-10 KG, binnen het lesuur was de draad dan door het ijs heen en als de gewichten vielen gaf dat natuurlijk flink kabaal.
Dat soort illustrerende proefjes zie je helaas steeds minder terwijl je ze nooit meer vergeet.
Veel proefjes zou ik terug willen zien in het onderwijs, de soms spannende proefjes die niet altijd helemaal goed gaan zorgen voor hilariteit en je kunt veel theorie aan de praktijk hangen die dan beter begrepen en onthouden blijft.Ook de docent vind de demo's doen vaak leuk, de begeisterung van het vak overbrengen op de leerlingen is erg stimulerend en helpt de docent enthousiast te blijven, maar dat is mijn mening.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Smelt- en kookpunten zijn ook afhankelijk van de luchtdruk. Water kookt bij 100 °C, maar alleen bij een luchtdruk van ca. 1000 millibar (1000 hectopascal). Bij een lagere luchtdruk zal water bij een lagere temperatuur koken, bij hogere druk kookt water bij een hogere temperatuur.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image