Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de energie van het frontaal botsen van 2 fotonen?

Is er onderzoek is gedaan waarbij de energie van het frontaal botsen van 2 fotonen een andere impact energie geeft dan wanneer een foton op stilstaande neutron botst?

erotisi
4 maanden geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Twee-fotonenfysica, ook wel gamma-gammafysica genoemd, is een tak van de deeltjesfysica die de interacties tussen twee fotonen beschrijft. Normaal gesproken gaan lichtbundels ongehinderd door elkaar heen. Binnen een optisch materiaal, en als de intensiteit van de bundels hoog genoeg is, kunnen de bundels elkaar beïnvloeden via een verscheidenheid aan niet-lineaire effecten. In zuiver vacuüm bestaat er ook enige zwakke verstrooiing van licht door licht. Ook kan er boven een bepaalde drempelwaarde van deze zwaartepuntenergie van het systeem van de twee fotonen materie worden gecreëerd.
Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Two-photon_physics

Waar het op neer komt is dat lichtstralen elkaar meestal niet beïnvloeden (anders werd het moeilijk sterren te zien).
Maar het kan dus wel. Pure energie die botst heeft een interactie. Als er voldoende energie is, kunnen er zelfs deeltjes gevormd worden (omgekeerde annihilatie).

Wanneer een foton op een deeltje raakt, kunnen er allerlei dingen gebeuren. Zo'n beetje alles behalve annihilatie.
Maar het belangrijkste om hierbij te onthouden, is de Wet van Behoud van Energie (WvBvE). Het totaal aan energie in het systeem wordt behouden. Dus afhankelijk van de energie van de fotonen (E = hf, dus afhankelijk van frequentie) is er een bepaalde energie.

In sommige gevallen zal de impact energie dus meer zijn wanneer 2 fotonen elkaar raken (en interactie hebben) dan wanneer een foton een neutron raakt (een stilstaand neutron bestaat (eigenlijk) niet). Maar in andere situaties zal de impact groter zijn bij het neutron. Dit hangt allemaal af van de energie van de fotonen. Dat moet per geval bekeken worden.
(Lees meer...)
Thecis
4 maanden geleden
erotisi
4 maanden geleden
Er is dan geen uitkomst die goed kan bevestigen dat volgens de srt c + c = 1 c?
Thecis
4 maanden geleden
@Erotisi
Dat is hier ook helemaal niet aan de orde. Energie van fotonen gaat namelijk niet in snelheid, maar ligt in de frequentie. Te weten E =h * f (zoals al eerder vermeld).
De energieën zijn wel degelijk van belang hierin. Je zou je in kunnen in de beginselen van de relativiteit, waaronder het artikel dat Einstein heeft geschreven in 1905 (je kan ook al het werk daarvoor nemen, maar Einstein baseert zich daar op). Het artikel moet je lezen als laatste. Maar c + c = 1c kan je niet zo stellen. Energie van een foton ligt dus niet aan de snelheid (zoals kinetische energie bij objecten (massa is cruciale factor)), maar afhankelijk van de frequentie. Daarom stel je niet dat c + c iets is. hf + hf = iets en daar kan je verder mee gaan. het is heel belangrijk om te begrijpen dat licht zich niet houdt aan de Newtoniaanse natuurkunde. Houdt dat in het achterhoofd.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image