Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is gebotteld water zo lang houdbaar?

Stilstaand drinkwater kun je volgens verschillende bronnen maximaal een week bewaren voordat er risico is op legionella. Dit zou ook gelden voor flesjes die je zelf vult. Wat voor proces heeft gebotteld water dat je in de winkels kunt kopen ondergaan om het wel jaren / praktisch onbeperkt houdbaar te laten zijn? En zou je dit ook zelf kunnen doen?

4 maanden geleden
1.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Dat water is gesteriliseerd. Oftewel verhit tot 100 garden, zodat het volledig steriel is. Kun je ook zelf doen, door water enkele minuten te koken en dan is een fles te gieten. En direct de dop goed vast te draaien. Moet je wel een geschikte fles voor hebben natuurlijk. Kunststof is minder of geheel niet geschikt, en een glazen fles kan kapot springen door het hete water. Dat kun je voorkomen door de fles goed voor te verwarmen.
(Lees meer...)
4 maanden geleden
soePettaN
4 maanden geleden
Ik kan me moeilijk voorstellen dat alle flessen spa hebben gekookt. Lijkt me niet kostenefficiënt. Heb je een bron voor je uitspraak? Ik lees online verschillende verhalen dat uvlicht of ozon gebruikt kan worden voor desinfecteren van water, maar nergens een duidelijk antwoord wat in de praktijk wordt gebruikt.
Inekez1
4 maanden geleden
Wat een onzinantwoord. Gebotteld water is bronwater of mineraal water. Dat heeft geen behandeling nodig om houdbaar te blijven. Verhitting is zelfs niet toegestaan. Dat heeft niets met kostenefficient te maken. Het produceren van 1 liter bronwater kost veel meer energie en water dan een liter kraanwater. De milieueffecten van de verpakking en vervoer komen daar nog bij.
Water is ook verkrijgbaar in flessen of flesjes. Dit water wordt onder een bepaalde druk in de fles gedaan. Verder zit er in water niets waardoor het zou kunnen bederven. Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven.
(Lees meer...)
fremar
4 maanden geleden
Inekez1
4 maanden geleden
"Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. " Je lijkt te suggereren dat er dus geen bacteriën bij zouden komen als je de fles opent en het water in een bekertje giet. Bacteriën komen niet alleen via speeksel in een fles, ook de dop eraf draaien en meteen weer erop gaat al ten koste van de houdbaarheid. Onder andere omdat dan de overdruk in de fles verdwijnt en er dus lucht (geen steriele lucht) bij het water komt.
Gebotteld water is bronwater of mineraal water. Van nature zitten daar mineralen in die de houdbaarheid bevorderen en zitten er juist geen bacteriën in die de houdbaarheid verkorten. De lange houdbaarheid wordt dan ook onmiddellijk teniet gedaan als het dopje even van de fles is geweest. Bacteriën en schimmels die van nature in de lucht aanwezig zijn, komen dan bij het water waardoor de houdbaarheid vermindert.

Zowel kraanwater als bronwater is geen 100% H2O. De samenstelling van het water, hoe minimaal ook, is erg van invloed op de houdbaarheid.

Om je eigen kraanwater zo lang mogelijk houdbaar te houden, zorg je voor een schone fles, schone dop en schoon water. Het water vooraf koken en de fles en dop met kokend water spoelen kan in dit geval wel helpen om de kans op een bacterie te verminderen, maar het is geen garantie. Thuis kun je nou eenmaal niet werken in een gegarandeerd steriele omgeving.

Het water koel en donker bewaren helpt sowieso om de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan. Van een enkele bacterie in je water wordt je niet ziek, maar als ze zich enorm hebben kunnen vermeerderen in een flesje water dat lang of vaak in de zon of in een warme auto heeft gelegen, kan dat wel anders worden.

Voor dagelijks gebruik een goede hervulbare fles (beter niet van plastic) elke dag vullen met vers koel kraanwater is gezonder en beter voor het milieu dan elke dag mineraalwater uit de supermarkt drinken.
(Lees meer...)
4 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding