Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Vindt opwarmen met inductiekoken en magnetron op dezelfde natuurkundige wijze plaats?

Bij een magnetron worden elektromagnetisch golven gebruikt voor het opwarmen. Zorgt inductie koken waarbij elektromagnetisch velden die inwerken op magnetische velden dan net als magnetron voor opwarmen met elektromagnetisch golven?

erotisi
5 maanden geleden
3.2K
ronron1212
5 maanden geleden
Een inductiekookplaat werkt op stroom. Onder de glasplaat zitten elektrische spoelen (zoals in een dynamo van een fiets). Deze spoelen genereren steeds wisselende magnetische velden. Komen de velden in aanraking met een (pan)bodem dan ontstaan wervelstromen. Door de elektrische weerstand van de bodem van de pan worden deze wervelstromen omgezet in hitte. Het opwekken van deze elektrische spanning door magnetisme noemen we inductie. Met inductie wordt de pan direct verhit (de warmte ontstaat pas in de panbodem).
Thecis
5 maanden geleden
Als toevoeging op de uitleg van ronron1212, bij een magnetron wordt er EM straling gebruikt met een specifieke golflengte waardoor o.a. de OH binding in water, suikers en vetten harder gaan trillen. En sneller trillende bindingen / sneller bewegende moleculen, ervaren wij als warmte / dat iets heet is. Dus ondanks dat beide methodes met EM straling werken, zijn het 2 volstrekt verschillende mechanismen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Bij beide wordt inderdaad elektromagnetisme gebruikt. Een magnetron gebruikt magnetisme om de moleculen van het voedsel te laten trillen. Deze gaan meetrillen in het magnetisch veld. (Moleculen zijn de fundamentele deeltjes waaruit alle materie bestaat). Bijvoorbeeld water is het molecuul H2O, het molecuul (met name door het H atoom) gaat meetrillen in het magnetisch veld.
Bij een inductie kookplaat werkt het anders. Daar gaat het materiaal waaruit de pan bestaat meetrillen (en niet het voedsel). Het materiaal van de pannen heeft een speciale samenstelling dat meetrilt in het specifieke magnetisch veld van de kookplaat. De pan wordt daardoor heel warm. Daarom moet je bij een inductie kookplaat ook speciale pannen kopen en geen standaard pannen.
In beide gevallen berust de werking dus op het feit dat je materiaal (voedsel of een pan) kunt laten trillen in het magnetisch veld. Die trillingen zijn overigens niet voelbaar of zichtbaar, het gaat om extreem kleine "bewegingen" die zelfs kleiner zijn dan de deeltjes waaruit het materiaal zelf bestaat.
(Lees meer...)
4 maanden geleden
erotisi
4 maanden geleden
OK kan ik dan zeggen dat bij magnetron het eten de pan verwarmt en bij inductie net omgekeerd?
Thecis
4 maanden geleden
Een aantal dingen waardoor ik een min heb gegeven:
- een magnetron gebruikt geen magnetisme. Het gebruikt elektromagnetische (EM) straling
- moleculen zijn niet de basis waaruit alle materie is opgebouwd. Dat zijn de elementaire deeltjes vanuit het standaard model. Maar voor dit antwoord zou ik atomen goed rekenen. Moleculen niet.
- de moleculen gaan niet trillen, zeker niet in het magnetisch veld. De golflengte van de EM straling is precies de energie die nodig is om bepaalde atoombindingen te exciteren. Daardoor gaat de bindingen van o.a. water harder trillen wat wij als warmte ervaren. Vervolg in volgende reactie
Thecis
4 maanden geleden
- bij inductie gaat de pan niet meetrillen. Door het magnetisch veld loopt er een stroom door de bodem van de pan (zie reactie ronron1212 bij de vraag zelf).
Pannen moeten inderdaad geschikt zijn. In feite zijn ze dat zodra de pan plat aan de onderkant is en van metaal. Het gast er dus helemaal niet om dat er iets gaat trillen in het magnetisch veld. Als dat zo was, had ik kunnen koken met een simpele magneet. Het klopt wel dat je de trillingen niet kunt zien. Maar de uitspraak dat de bewegingen kleiner zijn dan het materiaal zelf is onzin. Waar in de fysieke zin, want de em straling exciteert atoombindingen, maar in deze context onderschrijft het meer dat de inhoudelijke materie nog niet helemaal begrepen is.
erotisi
4 maanden geleden
Maar wordt het voedsel in de inductie pan dan warm door em straling of door trillingen of door.. ...?
Thecis
4 maanden geleden
@erotisi
De pan wordt heet. Dat kan je ook gewoon voelen door wen lege pan op een inductieplaat te zetten en het fornuis aan te zetten. Door de hete pan wordt het voedsel heet.
De pan wordt heet door inductie. Ronron1212 had dat best goed uit gelegd in de reacties. Daarom vulde ik alleen het magnetron gedeelte aan aldaar.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding