Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is de kwantummechanica deterministisch?

Stel ik weet precies alle toestanden van alle deeltjes, kan ik dan de toekomst voorspellen?
(Daargelaten dat het vergaren van die kennis een recursiviteit bevat die het onmogelijk maakt om die kennis te vergaren)

Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Zou de kwantummechanica niet bestaan, dan is het antwoord: volmondig ja. Als je alle posities, snelheden en richtingen van alle deeltjes in het universum weet, dan weet je precies wat er gaat gebeuren en hoe de toekomst eruit zal zien. In principe zou je dat, als je een heleboel rekenkracht zou hebben in de vorm van een supercomputer, dan kunnen doorrekenen.
Met andere woorden: de klassieke wereld is deterministisch.

Bij de kwantummechanica werkt dit anders. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg verbiedt zelfs dat je de positie en snelheid van een deeltje allebei tegelijk precies kan meten. Waar je in de klassieke wereld in theorie een 'foto' kan maken van het hele universum met alle gegevens die je nodig hebt om de toekomst vast te leggen, wordt dit dus in de kwantummechanica al uitgesloten. Je kunt nooit immers nooit alle gegevens tegelijkertijd hebben. Als je de positie precies hebt gemeten, dan 'mag' je de snelheid niet meer weten, en andersom.

Een tweede is dat de kwantummechanica sterk berust op kans. Je kunt altijd de kans uitrekenen dat een deeltje een bepaalde snelheid heeft. Deze kans wordt uiteindelijk geleverd door iets wat door natuurkundigen de Schroedingervergelijking wordt genoemd. Een deeltje heeft door deze vergelijking dus eigenlijk niet eens een goed gedefinieerde snelheid of plaats, maar altijd een bepaalde kans om bijvoorbeeld "snelheid 1 m/s te hebben" en "op positie (1,1,1)" te zijn.

Het verrassende is echter dat de kwantummechanica alleen goed werkt in de kleine wereld, terwijl de macroscopische wereld, de wereld van alledag, juist goed beschreven kan worden door de klassieke wetten die we al honderden jaren hebben. De wetten van Newton (of Lagrange) dus. Deze wetten zijn wel deterministisch. Je zou dus kunnen zeggen dat het universum op kleine schaal niet-deterministisch is, maar als je 'de limiet neemt naar steeds grotere schaal', je in een steeds meer deterministisch, van tevoren bepaald, domein komt.

In dat geval ligt de toekomst dus wel vast.
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Dat zullen we nooit weten omdat we nooit die kennis zullen hebben.
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Stel dat het mogelijk is dat je alle toestanden van alle deeltjes weet en daarnaast weet hoe ze zich zullen gedragen, zou je in principe kunnen voorspellen wat er gebeurt. Helaas kunnen we nooit alles weten, onder andere door de onzekerheidsrelatie van Heisenberg.
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Leuke vraag! Helaas maakten Bohr, Heisenberg en Einstein zelf (hoewel hij zich niet kon neerleggen bij de kwamtummechanica: 'god dobbelt niet') een einde aan het determinisme. De onzekerheidsrelatie van Heisenberg stelt dat je niet tegelijk plaats en snelheid van een deeltje kunt bepalen. Hoe nauwkeuriger je de ene probeert te bepalen, hoe onnauwkeuriger de ander wordt. De kwantummechanica staat tegenwoordig als een huis en dankzij de kwantummechanica zitten we nu op het web draadloos te zijn, doen onze mobieltjes en tomtoms het, etc.

Het is dus onmogelijk om de toekomst van een deeltje te voorspellen als we de huidige toestand van een deeltje al niet eens kunnen bepalen!


mvg

Natuurkundeleraar
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing