Zweeft een heliumballon beter of minder goed tijdens een lagedruk gebied ?
Ik heb hier een (inmiddels) halflege helium ballon in huis. Het verbaast me dat hij na een aantal weken nog steeds 'vliegt'. Nu trekt er vandaag een lagedrukgebied over Nederland. Morgen zal de luchtdruk weer toenemen. Is dat nu juist gunstig of ongunstig voor de ballon ?
Immers door de huidige lage luchtdruk neemt ook de volume van de ballon toe. Meer volume met een gelijk blijvende massa betekent een lagere soortelijke massa en dus meer vliegkracht. Echter ook de buitenlucht heeft door de verminderde druk een lagere soortelijke massa. Wat heeft dit nu tot gevolg wanneer de luchtdruk gaat stijgen ? Stort mijn ballon dan sneller ter aarde, of juist niet ?
Draai het maar om, hoe hoger de ballon gaat, hoe lager de luchtdruk (en hoe groter het volume). En de ballon gaat maar tot een bepaalde hoogte (een bepaalde luchtdruk). Begin je al met een lage luchtdruk, zal je minder hoog kunnen gaan. Tov een hogere luchtdruk op grondniveau, zal de ballon naar beneden gaan (de vraag is hoeveel, zal niet heel veel zijn gok ik zo)
Maar... met de hogere luchtdruk, morgen, is de kans dus groter dat de ballon morgen nog zweeft, dan wanneer de luchtdruk laag zou blijven. Begrijp ik je zo goed?
Laat me morgen weten of ik gelijk had...?
De ballon zal eerrlstblager gaan zweven. Nu lijkt het touwtje nog redelijk strak te staan. Nog zeker ruimte voor een een boogje in het touwtje ;-)
Afhankelijk van waar je woont zijn er de laatste tijd met het weer en Poly toch behoorlijk wat wisselingen in luchtdruk geweest.
Tegelijk is is de luchtdruk gezakt van 1020.7 hPa op 18 juli, naar 1001.6 hPa op 24 juli.
Dat zou er op kunnen duiden dat een lage luchtdruk voor minder zweefkracht zorgt. Maar evengoed kan het gewoon toeval zijn en is de ballon gewoon aan z'n eind. Hij zweeft ook al een tijdje... sinds eind april !
Wel lang inderdaad, sinds eind april. Goede kwaliteit ballon!
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.