Heeft de relativiteitstheorie ook rekening gehouden met donkere materie?
Of kende Einstein toen nog geen donkere materie of energie?
Met de relativiteitstheorieën van Einstein en de metingen/berekeningen van de zichtbare massa in het universum (of specifieke stelsels binnen dat universum) lijkt er massa te ontbreken (stelsels zouden sneller uit elkaar moeten vliegen). Die massa zou er toch kunnen zijn in de vorm van een massa die tot nu toe niet zichtbaar is. Die massa wordt donkere massa genoemd. Dus: Nee, er is geen rekening mee gehouden, immers deze was nog niet bekend.
1905 relativiteit
1933 donkere materie Hier wordt iets soortgelijks beproken:
https://physics.stackexchange.com/questions/222275/relation-of-general-relativity-to-dark-matter-and-dark-energy
"
Het bestaan van donkere materie wordt verondersteld om de waargenomen bewegingen van sterren en andere objecten in het Melkwegstelsel en de bewegingen van sterrenstelsels in clusters te verklaren op een wijze die zowel consistent is met de zwaartekrachttheorie als met de relativiteitstheorie.
"
0%
ALS donkere energie/materie bestaat.
Opnieuw; de srt of art?
Je vraag is eigenlijk alleen zinvol te beantwoorden in de context van een brede discussie over srt enof art (eigenlijk twee heel verschillende theorieën!). Koop eens een boek hierover enof lees de Wikipedia artikelen hierover?
Jawel, maar dat zien we ook als we Newtoniaanse natuurkunde zouden gebruiken. Bijvoorbeeld het draaien van sterrenstelsels klopt niet met de massa die we zien. Daarbij zien we vanuit simulaties dat we een bak met massa (en nog meer energie) aan de simulaties moeten toevoegen om een uitkomst te krijgen die we kunnen observeren. Dat wil niet zeggen dat relativiteit hier wel of geen rekening mee houdt. @Tinus1969
SRT is een onderdeel van ART. Daar waar ART gaat over een constante versnelling, praat SRT over een constante snelheid (wat hetzelfde is als het speciale geval waarbij er geen versnelling is, oftewel a = 0). Het zijn in die zin niet twee heel verschillende zaken. Echter, ART neemt wel alle effecten mee van de zwaartekracht (waarbij je rekening moet houden dat je in een zwaartekrachtveld een constante versnelling krijgt). In die zin verschilt het wel, maar voornamelijk omdat ART completer is.
'"Maar komt de relativiteitstheorie dan niet tekort bij beweging van sterrenstelsels?"
Jawel, maar dat zien we ook als we Newtoniaanse natuurkunde zouden gebruiken.'
We weten allemaal dat Newtoniaanse natuurkunde gewoon klopt. Alleen niet bij zeer hoge (relativistische) snelheden. Bij lage snelheden is RT gelijk aan de wetten van Newton. Daar twijfelen we dus niet aan.
Net zoals we ook niet aan RT twijfelen. Maar om de theorie kloppend te maken met de observaties moet er heel veel massa en energie toegevoegd worden. Dat is o.a. de reden waarom donkere materie en donkere energie is gedefinieerd. Het is massa die we niet zien, die geen interactie heeft met andere massa, maar wel zwaartekracht uitoefent.
Einstein heeft het idee van Relativiteit geschreven. Daarin deed hij een aantal voorspellingen waaronder tijddilatie en zwarte gaten. Tijddilatie is gemeten. Dit klopt volledig met relativiteit. Zwarte gaten (alhoewel we eigenlijk nog maar heel weinig er over weten) zijn aangetoond en sinds een aantal jaar ook direct aangetoond (strikt genomen de accretieschijf). We weten dus dat relativiteit klopt. Dat stellen we niet ter discussie. Mocht er een wetenschappelijke theorie komen die nóg beter is (bijvoorbeeld de unificatietheorie), dan moet relativiteit daar ook in naar voren komen. Zo goed klopt het.
Zie het als het begin bij het periodiek systeem dat Mendelejev allerlei elementen voorspelde. Niet omdat hij ze al wist, maar omdat zijn theorie zo juist was dat ontbrekende dingen naar voren kwamen.
Wat er bij mij maar niet in wil is dat, terwijl het grootste deel van de aanwezige materie bestaat uit donkere materie, we er hier op aarde geen greintje van kunnen vinden.
"De theorie voorspelt..." dat klopt inderdaad, maar "De theorie is nog niet compleet." is een even goede verklaring.
Net zoals de relativiteitstheorieën (al dan niet speciaal) voortborduren op de wetten van Newton, zo zegt MIJN (!) gevoel dat een aanpassing van de (S)RT logischer is dan het verzinnen van bergen onzichtbare materie. Maar... dat zal de tijd moeten leren.
Er zijn veel meer factoren binnen de RT die we gewoon kunnen meten. Bijvoorbeeld de gravitationele tijdsdilatie (sorry, dit ga ik verder in het Engels doen). Onze GPS satelieten corrigeren voor zowel vertraging die optreedt vanwege het zwaartekrachtveld als de hoge snelheid. We weten precies hoeveel dat moet zijn, dat komt voort vanuit RT.
En zo zijn er heel veel andere zaken waardoor we echt zeker weten dat RT een correcte wetenschappelijke theorie is.
Zijn er geen nadelen? Oh, zeker wel, een hele grote. RT beschrijft namelijk alleen zwaartekracht. De andere fundamentele krachten worden hierin niet meegenomen. Vandaar al die moeite die men doet voor een unification theory, zoals snaartheorie. Nu is het echter niet dat RT voortborduurt op Newton. Het is vanuit een andere invalshoek geschreven, maar het is wel zo dat als je alle relativistische snelheden uit een systeem haalt
En nogmaals ja, we zijn er nog lang niet. We weten echt nog niet alles (ik denk dat we nog steeds de 1% van alle kennis nog niet hebben gehaald). En daarom blijft fundamenteel onderzoek hard nodig. Maar we hebben nu wat we hebben. En daaruit blijkt toch dat we massa "missen". Ben benieuwd of ik het nog ga meemaken wat het is...
"Wat er bij mij maar niet in wil is dat, terwijl het grootste deel van de aanwezige materie bestaat uit donkere materie, we er hier op aarde geen greintje van kunnen vinden."
In andere delen van het universum kunnen we het ook niet vinden ;-)
Afhankelijk van wat het blijkt te zijn, zou het maar zo kunnen dat het hier op aarde ook niet (of bijna niet) aanwezig is. Simulaties laten dacht ik zien dat donkere materie het best "past" als het als een soort halo om een galaxy heen zit. Als dat zo is, zullen we er op aarde hoogst waarschijnlijk ook weinig tot niets van vinden. Nog zoveel te ontdekken! En maar zo weinig jaren in een leven om het allemaal te zien. Thats life.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.