Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als een foton geen massa heeft, valt het dan nog onder de definitie van materie?

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Volgens de natuurkunde bestaat materie in "microscopische" zin uit fermionen. Dat zijn deeltjes die gekenmerkt worden door een halftallige spin, zoals elektronen, muonen, protonen en neutronen. Elementaire bosonen, die de kracht overbrengende deeltjes zijn, zoals het foton en het gluon, zijn dus geen materie, hoewel ze wel energie bezitten en soms ook massa.
2 jaar geleden
Het korte antwoord: Fotonen hebben geen massa, het is puur energie.

Echter, massa en energie kan wel uitgewisseld worden. E=mc2 geeft dit verband aan (waarbij je eigenlijk ook nog wel behoud van impuls moet toepassen).

Energie wordt in veel gevallen niet gerekend tot de materie. Maar je moet het wel meenemen als je gaat rekenen. Vanwege de wet van behoud van energie.
Als je berekeningen gaat doen om elementair niveau, of bijvoorbeeld voor kernreacties, dan zie je dat je zowel massa als energie moet gaan meenemen om het geheel kloppend te maken. Juist omdat massa en energie uitwisselbaar kunnen zijn (als je gaat kijken hoeveel massa er "verdampt" bij een nucleaire explosie, zie je dat dat overeenkomt met de hoeveelheid vrijgekomen energie).

Bij het standaard model zie je dat zowel deeltjes (fermionen) als krachtdragers/fotonen (bosonen) genoemd worden. Hier zie je ook dat de massa 0 is, er wordt geen massa gegeven (bij de andere wordt de massa inderdaad in een energieformat gegeven). En alhoewel fotonen geen massa hebben, worden het wel deeltjes genoemd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Standaardmodel_van_de_deeltjesfysica
https://nl.wikipedia.org/wiki/Standaardmodel_van_de_deeltjesfysica#/media/Bestand:Standard_Model_of_Elementary_Particles.svg
Thecis
2 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing