Welke vaste stoffen kunnen door enkel drukverhoging vloeibaar worden?
Water is een voorbeeld hiervan. Maar zijn er nog meer stoffen.
En kan het volgende ook?
Stel je neemt glas. Bij hogere druk breekt het in stukjes. Stel je verhoogd de druk opdie stukjes nogmaals etc etc. Kun je dan uiteindelijk ook weer vloeibaar of zelfs gasvormig 'glas' krijgen?
Bekendste voorbeeld is ijs dat drijft op water.
Pak een glas. Leg hem op zijn zijkant. Ga er met je voet op staan. Oefen steeds meer druk uit op die voet.
Pak de scherven, leg die onder een pers, voer de druk op. (ben je in de wat met luchtdruk?)
Bedoel je dus luchtdruk? Wat moet iemand dan zeggen die druk veroorzaakt door ergens druk op te zetten via een pers? Persdruk?
Vergelijk het met een glas in de zee gooien (wel bij de Mariannatrog want die is lekker diep).
De vraag is of het glas dan op een gegeven moment disintegreert of dat er wat anders gebeurd. Het blijkt dat de kracht om glas te verpulveren ca 1000 N/mm2 is (met puntdak kom je daar heel snel op), maar onderaan de zee (uit mijn hoofd 1400 bar daar?) Is de druk slechts ca 100 N/mm2.
Dus we zouden hier moeten praten over een algehele drukverdeling, niet over een puntdruk.
Waarom in de zee gooien en niet (ik roep wat) in het midden van de aarde*? Dan kom je neem ik aan toch ook al snel op een algehele druk die dit voor elkaar krijgt?
Maw is er geen voorbeeld te verzinnen voor "algehele drukverdeling" die boven de 1000 N/mm² uitkomt?
(Wat het antwoord voor igg glas dan een JA geeft en geen NEE, zoals jij nu voor lijkt te stellen.) "Dit gaat over de fasediagrammen en de laatste fase die vast zou moeten zijn."
Waar blijkt dat dan precies uit? Of refereer je (of erotisi) naar een eerdere vraag?
Daarbij ging het er niet om om te onderbouwen dat glas niet kapot gaat bij een hoge druk, maar dat het moeilijk is bij een algemene druk. Daarbij moest de temperatuur gelijk blijven. In de aardkorst heb je dat niet. Maar het voorbeeld met het glas komt van erotisi zelf. Ik dacht alleen aan een punt met extreem hoge druk, redelijk constante temperatuur en een algemene druk. Vandaarvdat ik zei "vergelijk het met...etc". Dus is er iets te verzinnen met een druk van ca 10x de druk zo diep onder water (wat overigens ongeveer 1070 bar is ipv 1400, ik zat te hoog) dus ruwweg 10.000 bar. Datsbis nog wel een opgave (ik vond het niet zo snel op google). Daarbij gaan fasediagrammen vaak helemaal niet zo hoog. Due gaan meestal (van wat ik gezien heb) tot een paar honderd bar.
Daarbij, het uit elkaar trekken geeft juist veel info over een stof.
Als dat inderdaad zo is, dan noem je het ontleden (vanuit het molecuul overgaan in de elementen waaruit het opgebouwd is). Dat is ook wat anders dan het overgaan in een vloeistof of gas. Nogmaals, het kan zijn dat die elementen in die fase zitten, maar het is geen faseovergang.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.