Hoe kunnen stoffen vloeibaar worden onder een bepaalde druk?
We kunnen hiervoor gewoon naar de aarde kijken. Sterker nog, we kunnen gewoon naar water kijken:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fasediagram#/media/Bestand:Phasendiagramme.svg
Het onderste fasediagram is water. Bij normale temperatuur zie je dat als je de druk verhoogt, dat water helemaal niet vast gaat worden. Dus die vaste stof is helemaal niet de laatste fase. Was het maar zo gemakkelijk. Het is altijd een samenhang van temperatuur en druk die bepaalt in welke fase je stof zit. Alleen naar druk kijken, zorgt voor een incompleet beeld en verkeerde aannames.
Dus zoals ik al zei, je kan er niet van spreken dat onder druk een vaste stof de laatste fase is. Het is een combinatie van druk en temperatuur en hoe het zich gedraagt verschilt per stof. Vandaar dat men fasediagrammen heeft.
Water is een uitzondering vanwege de H-bruggen die het kan vormen. Het toont alleen wel aan dat je niet kan stellen dat de vaste fase de laatste fase is. Zeker omdat je het over organische verbindingen hebt die eerder ontleden (of verbranden) dan een faseovergang gaan krijgen.
Een standaard fase diagram is (zoals het zegt) een standaard. Het is een algemeen principe. Geen enkele stof is standaard en zal er anders uitzien dan het standaard fasediagram. De uitspraak klopt gewoon niet.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.