Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Roeren doet moleculen botsen; krijgt men dan in een warme drank meer warmte/energie?

welk mechanisme buiten verdamping doet warme dranken afkoelen? thx

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Ja, roeren geeft wrijving en wrijving geeft warmte.
Je stopt dus bewegingsenergie in de drank die omgezet wordt in warmte
(Lees meer...)
Ozewiezewozewiezewallakristallix
2 jaar geleden
jc54
2 jaar geleden
Als ik in mijn koffie roer wordt deze kouder i.p.v. warmer. Roer ik dan verkeerd om?
Bij mijn weten ga je door te roeren het oppervlak vergroten, waardoor de vloeistof sneller afkoelt................
Ozewiezewozewiezewallakristallix
2 jaar geleden
Klopt. Er spelen meer factoren mee, maar als je sec naar het roeren kijkt dan voeg je energie toe door te roeren.
TurfGraver
2 jaar geleden
@jc54, maar roer eens een koud glas drinken als het 30 graden is. Er spelen dus inderdaad (veel) meer factoren mee.
Thecis
2 jaar geleden
@jc54
Zodra je beweging (bijv in de vorm van wrijving) gaat toevoegen, ga je iets verwarmen. wrijf maar eens 100x over je arm heen. De huid wordt warmer dan niet zodanig heet dat je de 100x niet redt.
Met roeren ga je ook mengen. De koudere bovenkant (en zijkanten) mengen met de vloeistof in het midden die relatief warm is.
Je vergroot ook het oppervlak waardoor er meer afkoeling mogelijk is. Over het algemeen, koelt je drank dus af met roeren omdat de invloeden van afkoeling een grotere invloed hebben dan het energie toevoegen. Maar dat wil niet zeggen dat je dus geen energie gaat toevoegen bij roeren.
Radiatie en thermische geleiding zorgen tevens voor afkoeling.
(Lees meer...)
erotisi
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding