Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn bepaalde theorien universeel?

Bijvoorbeeld; een atoom bestaat uit een atoomkern en daar omheen elektronen. Ons zonnestelsel bestaat uit de zon met daaromheen planeten. Zijn er gelijknissen te ontdekken over de werking van beide systemen? Of andere systemen die dat hebben?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Niet echt, je voorbeeld geeft twee systemen aan die op elkaar lijken, maar totaal anders functioneren en werken.

Toegevoegd na 3 minuten:
Het een is namelijk gebaseerd op zwaartekracht (de zon en haar planeten) en het andere werkt met electrische en magnetische krachten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Universeel; ja. Een atoom hier werkt in principe op dezelfde manier als een atoom op elke willekeurige andere plek in het universum. De snelheid van het licht door een vacuüm is overal hetzelfde. Zwaartekracht werkt overal gelijk.

De manier zoals je het hier aangeeft, met de overeenkomst tussen een atoom en ons zonnestelsel, daarentegen, zijn twee totaal verschillende systemen, die elk op een andere manier werken. Zo kunnen elektronen slechts in bepaalde patronen om een atoomkern zitten, terwijl de baan van planeten feitelijk geherstructureerd zouden kunnen worden naar elke samenstelling, afstand en volgorde die we zouden willen - als we de middelen tot ons beschikking zouden hebben.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Een theorie is een extrapolatie van bekende vectoren. Dat betekent dat wanneer je de meest gekende vectoren optelt er een zeer geloofwaardige these ontstaat. Tenzij je kunt aantonen dat je een meer dan geredethese als beslissende factor in een theorie gaat gebruiken die alle andere bijv. onbruikbaar maakt.

Een theorie bestaat uit het eclectisch samenvoegen van bestaande kennis.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing