Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn bepaalde theorien universeel?

Bijvoorbeeld; een atoom bestaat uit een atoomkern en daar omheen elektronen. Ons zonnestelsel bestaat uit de zon met daaromheen planeten. Zijn er gelijknissen te ontdekken over de werking van beide systemen? Of andere systemen die dat hebben?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
626

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Niet echt, je voorbeeld geeft twee systemen aan die op elkaar lijken, maar totaal anders functioneren en werken.

Toegevoegd na 3 minuten:
Het een is namelijk gebaseerd op zwaartekracht (de zon en haar planeten) en het andere werkt met electrische en magnetische krachten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Universeel; ja. Een atoom hier werkt in principe op dezelfde manier als een atoom op elke willekeurige andere plek in het universum. De snelheid van het licht door een vacuüm is overal hetzelfde. Zwaartekracht werkt overal gelijk.

De manier zoals je het hier aangeeft, met de overeenkomst tussen een atoom en ons zonnestelsel, daarentegen, zijn twee totaal verschillende systemen, die elk op een andere manier werken. Zo kunnen elektronen slechts in bepaalde patronen om een atoomkern zitten, terwijl de baan van planeten feitelijk geherstructureerd zouden kunnen worden naar elke samenstelling, afstand en volgorde die we zouden willen - als we de middelen tot ons beschikking zouden hebben.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Goed antwoord en mee eens, alleen kan de lichtsnelheid ook in een Vacuüm afremmen, alleen krijgt hij daar zijn oorspronkelijke snelheid weer terug. Ik doel op licht wat zeer dicht bij een zwartgat komt, maar niet gevangen word.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De snelheid blijft gelijk, alleen onze perceptie van die snelheid wordt beïnvloed door de krommingen van de ruimte.
Cryofiel
14 jaar geleden
De lichtsnelheid is altijd gelijk, voor elke waarnemer. Het licht van de zon komt met 300 duizend km/u op ons af. Als jij in een raket stapt en met een snelheid van 250 duizend km/u recht naar de zon toegaat, dus recht tegen het licht in, en je gaat meten hoe snel het licht van de zon op jou afkomt - dan zul je een snelheid meten van 300 duizend km/u, NIET van 550 duizend km/u.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik ga uit van de relativiteitstheorie, en ga dus inderdaad uit van verandering in de ruimtetijd. Dat model werkt, zover ik weet.
Cryofiel
14 jaar geleden
@bastanovum, de lichtsnelheid is in vacuum bij zware voorwerpen nog altijd exact gelijk aan de lichtsnelheid in vacuum zonder voorwerpen. Dat constant-zijn van de lichtsnelheid is *de* basis geweest van Einsteins speciale relativiteitstheorie. Zoals we weten, is die theorie uiterst succesvol gebleken. Blauwverschuiving is niets anders dan een frequentieverschuiving. Blauwverschuiving treedt op wanneer een lichtbron naar je toe komt, of wanneer jij naar een lichtbron toe beweegt - dat is natuurlijk hetzelfde. Beweeg jij bijvoorbeeld naar de lichtbron toe, dan zie je meer golfpieken en -dalen per seconde. De *frequentie* is dus hoger. Dat betekent: verschuiving richting blauw. Maar de *snelheid* waarmee dat licht op je afkomt, is nog altijd dezelfde c, waarbij c staat voor de lichtsnelheid in vacuum. Je kunt het ook uitdrukken in termen van energie. Sta je stil, dan duurt het bijvoorbeeld tien seconden voor je een bepaalde hoeveelheid lichtenergie hebt geabsorbeerd. Beweeg je naar de lichtbron toe met de helft van de lichtsnelheid, dan absorbeer je diezelfde energie in de helft van de tijd, dus in vijf seconden. Aangezien frequentie en energie lineair met elkaar verbonden zijn, komt die extra energie overeen met een blauwverschuiving van een factor 2.
Een theorie is een extrapolatie van bekende vectoren. Dat betekent dat wanneer je de meest gekende vectoren optelt er een zeer geloofwaardige these ontstaat. Tenzij je kunt aantonen dat je een meer dan geredethese als beslissende factor in een theorie gaat gebruiken die alle andere bijv. onbruikbaar maakt.

Een theorie bestaat uit het eclectisch samenvoegen van bestaande kennis.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding