Wanneer wordt bier sneller koud: in een koelkast op een normale temperatuur of buiten als het koud is?
Bij ons thuis gaat de wijsheid dat het bier sneller koud wordt bij een stand van 3° dan buiten als het rond het vriespunt is. Dit zou komen omdat een koelkast een kleiner gebied hoeft koud te houden. Echter vraag ik me af wat daar de logica van is en daarom zou ik graag willen weten of dit natuurkundig logisch is.
Als het buiten rond het vriespunt is, is het buiten toch overal rond de 0 graden. Wat is de relevantie van "een kleiner gebied". Van belang bij de afkoelsnelheid is het temperatuurverschil tussen het bier en de ruimte. Dus hoe kouder hoe beter. Daarbij warmt de koelkast elke keer op als je de deur open trekt.
Daarnaast speelt de warmteoverdrachtscoefficient een rol: de snelheid van warmteoverdracht: in een teil met ijswater koelt je flesje bier sneller af dan in de lucht (van 0 graden). En stromende lucht (of water) neemt sneller warmte op dan stilstaande lucht (stilstaande lucht isoleert).
Dus buiten rond het vriespunt koelt je bier sneller af dan in een koelkast bij 3°C. Zeker als je je flesjes los van elkaar, iets verder van je huis in de wind zet.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.