Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de fasetoestand van de CO2 in een CO2-brandblusser?

1.9K
Griffin
4 jaar geleden
Volgens deze site is het vloeibaar: https://www.safefiredirect.co.uk/Page/32/carbon-dioxide-(c02)-fire-extinguisher.aspx

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

De CO2 komt gasvormig uit de cilinder, maar zit vloeibaar in de fles. Dit komt omdat de cilinder in feite een hogedrukcilinder is en gas onder druk van rond de 60 bar overgaat in een vloeistof.
.
Aanvulling:
Bij temperaturen tussen –56,6°C en +31,1°C en een druk hoger dan 5,2 bar kan CO2 in vloeibare vorm voorkomen. (Zie 2e bron)
(Lees meer...)
Ozewiezewozewiezewallakristallix
4 jaar geleden
crispy
4 jaar geleden
Prima antwoord. Weet ik vanuit mijn vak als ontwerper en berekenaar van blusgas installaties.
Het wordt overigens (door een enkeling) nog een koolzuursneeuwblusser genoemd omdat je er koolzuursneeuw mee kunt maken. Als je de spuitmond van een CO2 blusser van dichtbij op een oppervlak richt, heeft de vloeibare CO2 nog niet de tijd gehad om de expanderen en verdampen. Die slaat dan neer op dat oppervlak, en koelt daar sterk af. Zo sterk, dat er zelfs koolzuursneeuw mee gemaakt kan worden.
En als je dan toch bezig bent met die CO2 blusser, moet je halverwege even schudden. Dan hoor je het klotsen. Dat moet je niet doen als die vol is, dan hoor je het klotsen niet.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding