Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoezo is een CO2 brandblusser niet koud van de buitenkant?

In een koolstof CO2 brandblusser (koolstofdioxide brandblusser) zit een vaste/vloeibare stof van CO2: droogijs namelijk. Iedereen weet dat droogijs is super koud is. Maar hoe komt het dat de buitenkant van de brandblusser dan niet bevroren is of ook harstikke koud? En is er geen kans op explosie van de brandblusser?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

In een brandblusser zit vloeibare CO2. Die is vloeibaar omdat het onder druk staat, ca 57 bar. Onder deze druk kan het niet meer gasvormig zijn. Als je de afsluiter opent en de fles leegloopt zal de vloeistof van onder uit de cilinder via een stijgbuis naar boven worden geperst door de druk. Eenmaal buiten de cilinder verdampt het direct, en dan koelt het ook meteen heel sterk af.
Toevoeging voor degenen die denken dat vloeibaar CO2 niet bestaat: zie bron.
Toegevoegd op 30 maart 2020 20:00: bron, tekst
5 jaar geleden
De vaste (verpoederde) CO2 zou snel sublimeren tot CO2-gas. Door de hoge druk in de blusser wordt die sublimatie tegen gehouden. Knijp je op de sproeigreep, dat komt de snelle sublimatie op gang, komt er een brede stroom koolzuursneeuw uit de blusmond en wordt de blusser heel erg koud door de sublimatiewarmte die wordt opgenomen. Met de koolzuurblusser mag je ook nooit op mensen richten i.v.m. snelle bevriezing.
Uit Wiki:
Deze blussers zijn direct te herkennen omdat ze een zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang hebben. Tussen expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden. Het handvat is nodig omdat het uiteinde van de onbeschermde koker zeer koud wordt (tot ongeveer −80 °C) en men door deze extreme kou derdegraads brandwonden op kan lopen.
Om de gegevens die niet op Wiki staan of in een link:
Het Chemiekaartenboek (standaardboek voor chemici) staat:
Kooldioxide
Kookpunt -79 graden
Smeltpunt n.t.b. (niet te bepalen,omdat er geen vloeistof is)
CAS-nr [124-38-9]
Heet kookpunt is dus hier het sublimatiepunt.
Toegevoegd op 30 maart 2020 20:17: tekst
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Omdat de vloeistof in de blusser ook niet koud is (niet kouder dan de omgeving waarin de blusser zich enige tijd bevindt).
Pas als de vloeistof uit de blusser komt, wordt door faseverandering de stof koud.
Droogijs (vaste CO2), welke niet onder druk staat, is dus daarmee niet te vergelijken.
Als de blusser in een omgeving van 20 graden hangt, zal de inhoud van de tank ook 20 graden zijn.
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing