Hoe lang duurt het voor het andere eind van een stok meebeweegt?
Dit is een vraag over relativiteit a-la Einstein.
Stel ik heb 3 stokken:
1) een gewone stok bestaande uit gewone atomen.
2) een theoretisch rigide stok die niet kan krimpen/uitzetten, maar wel massa heeft
3) stok 2, maar dan zonder massa
Wanneer ik het ene uiteinde beweeg, dan zal uiteindelijk het andere uiteinde ook meebewegen. Echter niets kan sneller dan het licht dus er is theoretisch tijd voor nodig voor dat het ander einde 'weet' dat het moet bewegen.
Hoe gaat dat met de 3 verschillende stokken ? Gaat de beweging als een golf door zo'n stok ? Of gaat dat anders ? En waar blijft de 'rek' die door zo'n golf wordt veroorzaakt ?
Uit de tekst onder de link:
"De gevolgen van Einsteins nieuwe wereldbeeld, uitgebreid beschreven in ons dossier over relativiteitstheorie, zijn in 1909 inmiddels bekend. Een van die gevolgen is Lorentzcontractie: het feit dat bewegende voorwerpen korter lijken te worden dan ze in stilstand zijn. Met behulp van dit verschijnsel en het verwante begrip van tijddilatatie kon Einstein verklaren wat Albert Michelson en Edward Morley experimenteel hadden waargenomen: voor iedere waarnemer is de lichtsnelheid hetzelfde. In één van jouw secondes legt een lichtstraal altijd zo’n 300 miljoen van jouw meters af – ondanks dat die meters en secondes soms helemaal niet overeenkomen met die van een ander."
https://www.quantumuniverse.nl/de-ehrenfestparadox
( Een leuk conversatie gesprek beginnen? ) Het is bijna 2020 dus bouw een tijdmachine, en ga naar het verleden. ( De Oertijd )
En ga een leuk conversatie gesprek beginnen over stokken zonder massa. Maar je vraag heeft wel nut, ik kan er een grapje van maken.
( bedankt, was weer even leuk. )
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.