Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom heeft een weegschaal een groter getal weer als je springt op de weegschaal?

Is er hiervoor een wetenschappelijk bewijs ? Of een formule om te weten hoeveel je eigenlijk weegt als je springt of zo.
erotisi schreef :
Gewicht is G= m.a. Omdat a (dat is de valversnelling (op aarde 9,81/s2) hoger wordt door je sprong neemt ook je gewicht toe uitgedrukt in N(ewton), je massa blijft daarbij gelijk ook al geeft je weegschaal een hoger getal aan, want je weegschaal geeft je gewicht deze is 'ongelukkkigerwijs' niet uitgedrukt in N maar in kg.
Kan er iemand uitleggen hoeveel ik zogezegd tijdelijk weeg? Bv ik spring van 1 m hoogte en weeg 80 kg.

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Als jij op een weegschaal staat heb je een bepaald gewicht.
Als jij springt dan moet jij je eigen gewicht verplaatsen met 'kracht'.
Als jij neerkomt, dan krijgt de weegschaal te maken met de combinatie van 'kracht' en gewicht samen. Je blijft niet zweven, de zwaartekracht trekt je terug omlaag.
Wat zich dan weer weergeeft als een zwaarder gewicht. Toch voor even, want als je enkele seconden stilstaat zal je gewone gewicht terug zichtbaar zijn. Dit omdat de 'extra kracht' niet meer aanwezig is.
Dat is eigenlijk hetzelfde als je hand op een weegschaal leggen en kijken. Daarna duwen op je hand. Je geeft meer druk, dus de weegschaal meet meer gewicht.
Let wel, zelfs als je gewoon staat is er zwaartekracht. Maar die is zowel in het begin als op het einde aanwezig en heeft dus zowel in begin als op het einde een aandeel in je gewicht.

Op de vraag voor je 'springende gewicht'.
Jij weet evenveel of je nu staat of springt, enkel is er bij springen dus meer kracht/druk die op de weegschaal komt op het moment van landen. Dat wil niet zeggen dat jij enkele seconden lang plots tien kilo (of zo ) meer zou wegen.
jij weegt evenveel *
Toegevoegd op 20 mei 2018 09:50: tekst
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Omdat je een grotere kracht uitoefent op de weegschaal tijdens het afzetten zo ook met het neerkomen (impact). Je massa is constant, maar je gewicht op de schaal verandert. Het probleem van een weegschaal is dat deze inderdaad kg weergeeft terwijl deze Newton aan zou moeten geven. Er zou op een weegschaal moeten staan 981 N en dan "Als u stilstaat en deze op aarde gebruikt en goed is afgesteld mag u delen door ongeveer 9,81 om uw massa te berekenen". Maar dat interesseert 99,9999% van de mensheid niet dus zetten ze er maar een kg verdelin op. Ook al geeft dat dus de verkeerd impressie bij een sprong op de weegschaal. Daar zullen we mee moeten leven als de 0,000001%.

Als je er meer van wil zien:
https://www.whatsmyvertical.com/the-physics-of-the-vertical-jump/
Je kan dus zomaar 5 maal zovee kracht uitoefenen op een weegschaal (dus NIET 5x zoveel massa hebben! wat je weegschaal je probeert wijs te maken).
De berkening die je zoekt is impuls (F=ma)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Impuls_(natuurkunde)
Toegevoegd op 20 mei 2018 14:08: tekst
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing