Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe is de zwaartekrachtwet/-theorie van Newton bedacht/ontdekt?

hoe heeft hij het getest/hoe is hij op het idee gekomen?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
2.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Hij zat onder een boom te rusten. Vanuit deze boom viel een appel naast hem op de grond. Hierdoor vroeg hij zich af hoe het kon dat een appel naar beneden viel en niet naar boven. Na een x aantal experimenten heeft hij de wet van de zwaartekracht geformuleerd: Fz = m * g. Hier is Fz dus de kracht die er voor nodig is om (in newtons geval de appel) een object naar de aarde toe te trekken. M is de massa van het object en g de gravitatie/valversnelling (op aarde gemiddeld 9,81 m/s^2
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Oja
7 jaar geleden
Dit is volgens de klassieke mechanica het geval, totdat Albert Einstein zich er mee begon te bemoeien en vond dat het allemaal veel preciezer kon in relativistische referentiekaders.. :-S
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
@Oja, dat heeft niet echt te maken met relativiteit. Albert Einstein heeft de zwaartekracht geheel "afgeschaft", en vervangen door kromming van de ruimte.
Ik ben het met hem eens.
Afghano heeft al de appel genoemd als inspiratiebron voor Newton. Wat echter even essentieel is voor het inzicht dat Newton verkreeg, is dat hij ook de maan zag en zich verwonderde dat die niet naar beneden viel. In die tijd was al bekend (door Kepler) dat de maan een elliptische baan om de aarde beschrijft en de planeten elliptische banen om de zon. Newton begreep dat de maan wel degelijk naar de aarde "valt", maar dat dat door de zijwaartse beweging van de maan en de kromming van de aarde nooit leidt tot het neerkomen van de maan op aarde. Als een appel, zo redeneerde hij (of misschien beter: een kogel) een voldoende zijwaartse snelheid zou hebben, dan zou hij ook nooit op aarde neerkomen. Zo kon hij berekenen dat de valbeweging van de appel, de ballistische baan van een kogel en de astronomische banen van maan en planeten alle aan dezelfde wet voldoen: namelijk (in hedendaagse symbolen) F = Gm1m2/r².
Hij toonde aan dat zowel de valversnelling (F=m*g) voor vallende voorwerpen als de wetten van Kepler voor planeetbanen zijn af te leiden uit deze universele wet van de zwaartekracht.
(Lees meer...)
WimNobel
7 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Ik mis nog het antwoord hoe hij het test heeft. Of is het door anderen uitgetest? Mij staat iets bij over de toren van Pisa, maar mogelijk is dat voor de tijd van Newton.
WimNobel
7 jaar geleden
De toren van Pisa is de plaats waar Galilei volgens de overlevering zijn valproeven deed en liet zien dat alle voorwerpen even snel vallen ongeacht hun massa.
Newton is bij mijn weten nooit in Pisa geweest. Zijn verdienste is niet het verzinnen van proefjes maar het wiskundig uitwerken en onder één noemer brengen van ogenschijnlijk heel verschillende natuurkundige verschijnselen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding