Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als de terpentine helemaal is verdampt, blijven er dan nog reststoffen achter? zo ja, welke?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
6.7K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Bedoel je zuivere terpentine, of nadat je er verfkwasten mee hebt schoongemaakt?
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Ik bedoel uiteraard zuivere terpentine, anders mag het wel duidelijk zijn dat er zeker nog reststoffen achterblijven die uit de vervuiling komen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Terpentine bestaat voornamelijk uit nafta, met bovendien de volgende stoffen:

1,2,4-trimethylbenzeen (ca. 4%)
xyleen (ca. 1%)
benzeen (minder dan 0,1%)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Terpentine

1,2,4-trimethylbenzeen heeft een kookpunt avn 169 - 171°C
https://nl.wikipedia.org/wiki/1,2,4-trimethylbenzeen

xyleen kookt boven de 140 graden ongeveer
https://nl.wikipedia.org/wiki/Xyleenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Xyleen

Benzeen kookt 80°C ongeveer
https://nl.wikipedia.org/wiki/Benzeen

Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie als condensaat bij temperaturen beneden 80°C (lichte nafta, aantal koolstofatomen tot 5) en van circa 80 tot 150 graden Celsius (zware nafta, aantal koolstofatomen 5 tot 10). Hoewel de samenstelling van ruwe olie enorm varieert met de vindplaats, levert deze gemiddeld 20% nafta op na het destillatieproces. Deze en andere verkregen fracties krijgen dan nog een nabehandeling om ongewenste componenten te verwijderen. Met de steeds strengere milieueisen is dit proces van nabehandelen een van de bepalende stappen geworden in het raffinageproces.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nafta_(koolwaterstof)

Als ik kijk naar de ingredienten, zal terpentine theoretisch volledig kunnen verdampen als je maar lang genoeg wacht. In de praktijk zal een gellige substantie overblijven van de 1,2,4-trimethylbenzeen, xyleen en de zwaardere koolwaterstoffen uit de nafta. Eventueel zit hier nog wat verontreiniging in die bij fabrikage vd terpentine meekomt / ontstaat.
(Lees meer...)
Thecis
7 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Dus het zou daarom dan dus niet verstandig zijn om terpentine te gebruiken om bijvoorbeeld de binnenkant van de magnetron te verschonen?
Of zijn de gezondheidsrisico's dan te verwaarlozen bij deze kleine hoeveelheden?
Thecis
7 jaar geleden
@99cent
Je kan wel terpentine gebruiken, maar ik zou het zelf niet zo snel doen. Veel dingen kan je ook met aceton doen (maar aceton kan kunststoffen uitbijten dus kijk ook daar mee uit. Mocht je terpentine willen gebruiken, zullen de achtergebleven hoeveelheden inderdaad niet zo groot zijn. Je kan, wanneer je klaar bent met de terpentine, de magnetron afnemen met water met veel zeep er in, dat mengt goed met terpentine (in plaats van water met veel zeep kan je ook schoonmaakalcohol gebruiken, maar dat heeft niet inderdaad staan ;-). Vervolgens nogmaals schoonmaken met gewoon water om de zeepresten er weer uit te halen. Dan denk ik dat het ook wel goed moet komen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding