Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom kan alleen licht reizen met de lichtsnelheid?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Laten we de vraag eerst ietsje anders formuleren:

"Waarom kan er geen deeltje sneller reizen, dan een lichtdeeltje (foton)?"

Antwoord:
Omdat fotonen geen (rust)massa hebben. En bijna alle andere deeltjes wel massa hebben.
Als je iets met een heel lage massa wil versnellen richting de lichtsnelheid dan heb je daar heel veel energie voor nodig, maar op het moment dat je die massa gaat versnellen wordt de massa van dat object of dat deeltje steeds groter en moet je er dus nog meer energie in gaan steken (en wordt de massa wederom groter).
Een deeltje zonder massa heeft dat probleem niet.

In principe kan dus elk deeltje zonder massa zo snel bewegen als het licht en fotonen zijn niet de enige deeltjes die massaloos zijn. Je vraag is dus niet geheel correct in die zin.
"waarom kan alleen licht reizen met de lichtsnelheid?"
Als de stelling in je vraag geheel waar was, zou het antwoord zijn:
Omdat een foton enige deeltje is zonder rustmassa.

De andere deeltjes die massaloos zijn, zijn echter gebonden (bewegen niet vrij, of maar heel kortstondig) of zijn enkel nog hypothetisch (zijn nog niet opgemerkt/men vermoed dat ze bestaan). In de praktijk zal je dus vaak horen dat alleen een foton/licht met de lichtsnelheid beweegt.

Het beste is het dus wellicht te zeggen:
"Alleen massaloze deeltjes kunnen bewegen met lichtsnelheid."
Of
"Alle massa heeft oneindig veel energie nodig om tot de lichtsnelheid te geraken"
(En aangezien oneindige energie niet bestaat is lichtsnelheid voor die objecten/deeltjes onmogelijk).

(Dit is wat anders dan "ruimte zelf" welke uit kan dijen sneller dan licht of "informatieoverdrachtsnelheid" via kwantumverstrengeling die in theorie sneller kan zijn dan licht. Dit omdat we dan niet meer over deeltjessnelheid spreken. )

Toegevoegd na 3 dagen:
Er zijn ook nog deeltjes waarvan men beweert dat ze enkel sneller dan het licht zouden kunnen bewegen, maar die deeltjes zijn enkel nog hypothetisch (er is nog geen bewijs voor gevonden).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tachyon
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
want uit onderzoek is gebleken dat er tot nu toe nog niks zo snel gaat als het licht, er is wel al iets uitgevonden dat bijna net zo snel gaat maar zelfs dat is niet snel genoeg
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Het antwoord van MrTomaat is wel goed, maar het geeft niet echt een verklaring.

Het begint met Maxwell's vergelijkingen voor electrische en magnetische velden (bron 1). Na wat omschrijven kun je een formule krijgen die de vorm heeft van een golfvergelijking (bron 1 en 2). Een van die termen gaat keer 1/c^2 Volgens de golfvergelijking betekent dat dat een electromagnetische golf een snelheid van c heeft.

Die c bestaat uit twee andere bekende constanten ( c = 1/wortel (mu0 * c) ) en bleek precies gelijk te zijn aan de snelheid van het licht. Na wat verder onderzoek bleek licht inderdaad een elektromagnetische golf te zijn. Het rare is nu dat de snelheid van het licht constant is, ongeacht je eigen snelheid. Dit is wat Einstein gebruikte voor zijn speciale relativiteitstheorie.

Als je een zaklamp voor je uit schijnt, schijnt het licht volgens jou ALTIJD met een snelheid c voor je uit. Als je sneller dan het licht zou gaan lijkt het voor iemand die stilstaat alsof jij het licht inhaalt. Voor diegene die lijkt het dus alsof het licht vergeleken met jou achteruit gaat in plaats van vooruit. Oorzaak en gevolg kunnen omdraaien afhankelijk van je snelheid wat tegen het principe van causaliteit ingaat. Dit is een van de redenen waarom je niet sneller dan het licht kan gaan.

Dit geldt trouwens alleen voor dingen die informatie bevatten, bijvoorbeeld een brief. Maar ook een klontje suiker bevat informatie want je kan van tevoren met iemand afspreken dat het sturen van een klontje suiker iets betekent.

Als je de relativiteitstheorie uitwerkt kom je er inderdaad op uit dat een deeltje dat met de snelheid van het licht gaat massaloos moet zijn wat MrTomaat zei.

Toegevoegd na 2 minuten:
Bewerking: c = 1/wortel(mu * epsilon0)
En de bronnen:
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing