Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Je hebt klaarblijkelijk geen idee van het formaat van een atoom. Het is niet eens meer een bepaalde stof.
en nietig klein deeltje laten we visualiseren. De kans dat een atoom door het blad van de blender zal worden gesplits is even groot dat ze een mens kunnen splitsen met 10 kilometer snelweg.
Als je iemand een klap geeft met 10 kilometer snelweg zal hij niet splitsen.
Ik heb hen niet allemaal doorbecijfert qua verhoudingen dus het kan wel niet helemaal kloppen maar ik probeer je een beetje duidelijker te maken met welke formaten we hier werken. Wanneer je de vraag steld op GV, hoe groot is een atoom in centimeters dan krijg je in elk geval een heleboel nullen voor de komma.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

Tenzij je een atomaire blender hebt, nee. Er worden in een blender geen atomen gesplitst.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee hoor, bij lange na niet. Not even close.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Haha leuke vraag! Maar het is niet zo. Daarvoor is de sterke kernkracht veelste groot.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee Gerrit dat gaat nog niet lukken op keukenniveau. Daar heb je ècht een kernreactor voor nodig! Ik heb nog even geïnformeerd bij Hema en Blokker, maar die worden nog niet geleverd voor huishoudelijk gebruik...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Neen, tenzij je een radioactieve stof in de blender doet.
Dan is het de radioactiviteit die "het" doet of beter: de straling die je kunt meten (met een geigerteller) is het gevolg van de kernsplijting.

Trouwens - om het beter te begrijpen - het maakt dan niet uit of de blender draait of niet: het is de radioactiviteit die 't 'm doet, niet het draaien van de blender. Het zelfde antwoord geldt als die (radioactieve) stof in een gewone beker zou doen of in welke andere behouder dan ook!
Maar beschouw dit alleen als een gedachte-experiment: de stoffen die radioactieve (instabiele) atomen bevatten zijn vaak ook zéér giftig, dus: "Don't try this at home!"

Wellicht ben je op het idee gekomen omdat je gehoord hebt van de ultra-centrifuge (Almelo?). Maar dáár worden geen atomen gesplitst (dat proces gaat daarin wel door, maar dat is onvermijdelijk) maar daar wordt de radioactieve stof gescheiden van de niet-radioactieve stof. Er is nl. bijna geen andere methode om isotopen (stabiele en onstabiele varianten van een bepaalde stof) te scheiden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee is een logisch antwoord. Het snijvlak tov een atoom zou er uit zien als een enorm flatgebouw.
Dus sniijd het mes van een blender door een atoom? Dat dus zeker niet.

Echter worden er atomen wel kapot geslagen door de kinetische energie. Dit effect staat bekend als de G-tolerantie. Atomen hebben een hele hoge G-tolerantie, maar deze is niet oneindig. En als jij een drankje gaat mixen, dan kun je er zeker van zijn dat er atomen zijn die het niet overleven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Een atoom is en zeer klein en zit nogal stevig in elkaar.
De scherpste rand van de messen van een blender zijn nog miljoenen atomen dik.
Het atoom zelf wordt beschermd en bij elkaar gehouden door electronen die met een snelheid van ongeveer 1%
van de LICHTSNELHEID om een atoom heendraaien.
Je kunt dan niet meer van er om heen vliegen spreken, dat electron of beter die electronen zijn op hetzelfde moment OVERAL om het atoom heen en kunnen alleen met deeltjes die nog meer energie hebben , doordrongen worden.
Als je blendermessen zo snel zouden draaien dat ze licht zouden gaan geven hebben ze een energie van ongeveer 2 EV, er is echter meer dan 1MEV nodig om door een atoom heen te schieten.
Ik heb messen van een blender nog nooit op zien lichten door de draaisnelheid, jij wel?
Dus is een atoom veel te klein EN te stevig om kapot gemept te worden door het mes van een blender.
Ik zal het je nog sterker vertellen, de punt van het mes van een blender raakt de atomen van het spul in de blender niet eens aan, de atomen stoten elkaar daarvoor te sterk af, gelukkig maar, anders werd het mes EEN met het goedje in je blender en kon je na iedere poging een nieuw mes halen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding