Is dit mogelijk een efficiente manier van het opwekken van zonne-energie? (zie uitleg en foto)
Ik ben geen expert maar natuurkunde interesseert me enorm. Ik heb iets bedacht, waarbij ik graag feedback ontvang. Het is een losse tekening dus let niet op de afmetingen.:)
Tegenwoordig zijn er zonnecelen die maar liefst 46% energie uit licht halen. Echter zijn geavanceerde zonnecellen ontzettend duur en niet bedoeld voor commercieel gebruik.
Het is bekend dat een loep het licht van zijn oppervlak kan centreren naar het middelpunt. Dit kan het mogelijk maken om meer energie uit licht te halen zonder dat hier meer van die ontzettend dure zonnecellen voor nodig zijn. In mijn ontwerp (zie foto) is het de bedoeling dat de loep optimaal meedraait met de zon. Dit aan de hand van cilinders, die op afgestemde wijze gevuld worden met water met behulp van druk, dat het verbruik van elektriciteit moet minimaliseren.
Ik heb een paar vragen;
-Is het mogelijk om met minimaal elektriciteitsverbruik de loep optimaal te doen draaien aan de hand van afgemeten waterdoseringen in de cilinders en kan de druk die het water vervoert (via slangen) continu hergebruikt worden zonder dat dit 'aangevuld' moet worden? Oftewel: is dit efficient, of hebben jullie nog alternatieven?
-Is bij de gecentreerde lichtstraal Hohlraum-techniek toepasbaar? zie deze link: https://www.scientias.nl/wetenschap-ontdekt-hoe-materie-uit-licht-kunnen-maken/
Foto;
1: De loep
2: Lichtontvanger
3: High-tech cellen/Nanotechnologie/Holhraum techniek?
4: Loepdrager
5: Cilinder
6: Houder
7: Ground station
Thoughts?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Foto-elektrisch_effect Wat betreft je Holhraum techniek volg ik je niet helemaal. Dat is een techniek om materie uit licht te maken, maar wat heeft dat van doen met zonnecellen. Enfin, ik ben geen natuurkundige, dus ik kan er naast zitten. Maar misschien moet je nog wat toelichten.....
Helaas kan ik de link niet meer vinden. Het nieuwe was: i.p.v. een grote commerciele zonnecel gebruikten ze een hele kleine maar wel met het rendement wat de NASA voor ruimtemissies gebruikt. Door gebruik te maken van een lens in de dakpan werd het licht gecontreerd op het kleine oppervlak van de dure, piepkleine zonnecel. Ondanks de lens en de veel duurdere hoogrendements zonnecel was de terugverdientijd per dakpan iets van 9 jaar t.o.v. 6,5 jaar voor een traditionele zonnecel-dakpan. Verdere verbetering dacht de fabrikant te bereiken door de lenzen op een speciale manier te slijpen, waardoor het licht gedurende een langere periode optimaal op de cel valt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.