Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom lost suiker/zout beter op in warm water dan ik koud water?

Ik weet dat de oplosbaarheid stijgt met de T voor 95% van de stoffen, maar waarom juist?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Er zijn wat verschillende antwoorden al gegeven, maar volgens mij is er nog geen antwoord dat meerdere facetten combineert.

Oplosbaarheid (in de chemische zin) covert zowel de hoeveelheid als de snelheid waarmee iets oplost (maar meestal hebben we het over de hoeveelheid die kan oplossen omdat de snelheid van oplossen veel gemakkelijker is om te beinvloeden).

Als eerste de snelheid waarmee iets oplost. Die stijgt wanneer de temperatuur hoger is. Dit komt (inderdaad) door het kristalrooster van een zout / suiker. Het water heeft meer kinetische energie (want warmer) waardoor:
- er sneller ionen / moleculen uit het rooster gestoten worden
- MAAR OOK de ionen / moleculen sneller gestabiliseerd worden in de oplossing (omringd worden door watermoleculen).

Dan waarom de hoeveelheid groter wordt bij hogere temperatuur. Het is waar dat de dichtheid van vloeibaar water kleiner wordt naarmate het water warmer wordt (https://www.simetric.co.uk/si_water.htm ).
Echter, de grootste bijdrage aan waarom er meer kan oplossen, komt nog steeds door de warmte, de kinetische energie van de moleculen:
"Toegenomen moleculaire beweging veroorzaakt meer oplosmiddel moleculen contact opgeloste moleculen en trekken ze met meer kracht, meestal resulteert in meer oplossen." (even door de translator gehaald, in het geval van water altijd, dit is een uitspraak voor alle )
http://www.middleschoolchemistry.com/lessonplans/chapter5/lesson6

Dus de warmte (en daardoor dus de kinetische energie van de watermoleculen) is verantwoordelijk voor zowel de hoeveelheid als de snelheid waarmee zout / suiker oplost in water
Thecis
8 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Dat komt doordat hoe warmer een vloeistof, hoe meer er kan oplossen in de stof.
Bij gas telt die regel juist niet, want daarbij is het, hoe warmer de vloeistof, hoe minder er in opgelost kan worden.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Als een vloeistof warmer wordt, worden de moleculen beweeglijker. Dit heeft als gevolg dat er meer ruimte tussen de moleculen van de vloeistof ontstaat wat ertoe leidt dat vaste stoffen beter oplossen. Het wordt simpelweg makkelijker om tussen de watermoleculen in te komen.

Ik ben niet 100% zeker dat dit het goede antwoord is.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Warm water is in die zin een betere oplossingsmiddel omdat de moleculen ervan sneller bewegen. De moleculen H2O van water gaan zo sneller een reactie aan met bijv. NaCl (zout) zodat de polaire H2O moleculen de atomen Na+ (natriumion) en Cl- (cloorion) sneller zullen kunnen omringen om het zout zo in oplossing te krijgen.

In koud water zal dat ook wel gebeuren, maar dat gaat alleen wat langzamer. De oplossnelheid is dus hoger bij hogere temperaturen.

Toegevoegd na 19 uur:
Wat betreft de hoeveelheid die opgelost kan worden bij hogere temperaturen blijkt er ook een verband. Echter net voor NaCl blijkt die niet erg hoog te zijn. Maar voor bijv. andere zouten is die juist erg groot en kan zelfs lager worden. Zie tabel https://www.boundless.com/chemistry/textbooks/boundless-chemistry-textbook/solutions-12/factors-affecting-solubility-94/solid-solubility-and-temperature-403-5138/

De oorzaak van de verhoogde hoeveelheid wordt ook daar veroorzaakt door de verhoogde kinetisch energie van de moleculen zodat de opgeloste moleculen minder aan elkaar kunnen plakken
erotisi
8 jaar geleden
Suiker en zout zijn samengesteld uit kleine kristallen, een kristalrooster. Om het kristalrooster te vernietigen moet inspanning geleverd worden. Dit kost energie die de vloeistof moet leveren. Dat wordt geleverd door de temperatuur. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer energie kan er besteed worden aan de vernietiging van het kristalrooster van suiker of zout waardoor het sneller oplost. Hoe hoger de temperatuur van water hoe sneller de willekeurige Brownse beweging van de watermoleculen. De temperatuur van het water werkt dus als een katalysator voor de reacties.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing