Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is er de oorzaak van dat het ISS de ene keer wel en de andere keer niet boven Nederland is te zien?

Het ISS maakt een cirkel rond de aarde op een inclinatie van ongeveer 56 graden met de evenaar. Maar toch is die baan niet zo vast, want soms is ISS wel te zien boven Nederland en dan weer niet. Hoe komt dat en wat wordt er gedaan om dat stabiel te houden?

erotisi
8 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het ISS kan het beste vrij laag boven de aarde rondgaan, op om en nabij de 400 kilometer hoogte.

Als je hoger wil, kost dat tijdens de bouw en later tijdens de gebruiksduur van het ISS elke keer méér brandstof: ten eerste om de onderdelen van het totale bouwpakket op die hoogte te brengen, en ten tweede later om de bevoorradingscapsules en de personeelstransporten elke keer ook weer naar die grotere hoogte te brengen. Dat kost elke keer extra brandstof en het gewicht van die extra brandstof had je bij de lagere baan in kunnen ruilen om meer nuttige lading mee te nemen.

Dus zo laag mogelijk. Maar als je zeg maar onder de 350 kilometer hoogte zou gaan zitten, dan kom je al in de zone waar de weerstand van de daar uiterst ijle buitenschil van de aardatmosfeer merkbaar mee gaat tellen. Je ondervindt daar al genoeg weerstand om het hele ruimtestation langzaam wat af te remmen, daardoor is de middelpuntvliedende kracht in dezelfde cirkelbaan niet helemaal voldoende meer, en het ruimte’station’ (dat dus anders dan een echt station helemaal niet stil kan liggen of hangen) zou meer en meer naar de aarde toe gaan vallen. Waardoor de weeerstand weer verder opbouwt, en het vallen versneld wordt.

Men is uitgekomen op hoogten in de buurt van de 400 kilometer.

Uit die optimale hoogte volgt vanzelf de benodigde snelheid langs die hoepel die rond de aarde ligt: je moet zo snel gaan dat je pakweg 15 ¼ rondjes moet maken in 24 uur.

Als je precies 15 rondjes zou afleggen in 24 uur, zou je na die vijftien keer precies weer over hetzelfde kleine Nederland komen. De banen die je in die tussentijd over de onder die binnen die hoepel langzaam ronddraaiende aardbol beschrijft, zouden wel steeds ergens anders liggen, maar de zestiende ronde volgt precies weer de eerste ronde.

Maar om vijftien rondjes te maken in 24 uur zou de daarbij behorende baanhoogte te laag liggen om bruikbaar te zijn.
Het heeft ook geen speciaal voordeel! Want elke keer datzelfde rondje rond de kerk, daar zou je gauw op uitgekeken zijn. Het is juist praktisch dat het patroon van overvluchten steeds langzaam op blijft schuiven.

Animatiefilmpje dat het veel duidelijker maakt dan woorden: https://youtu.be/2Rc3rh9o-QE

Daarbovenop komt nog dat de zon op het goede moment net onder de horizon moet staan, maar dat heb je al van TurfGraver begrepen, blijkens de reacties op de vraag.

In een vervolg ga ik nog op een detail in. Zie de 'reactie' hieronder.
Bordensteker
8 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Technisch is het mogelijk om de ISS een vast baan te geven, maar ISS is een internationaal project, dus dan zou de ISS altijd over een vast aantal landen vliegen en over een vast aantal landen dus niet. Dat is zeer kostbaar, want dan betalen alleen de landen die de ISS kunnen zien. Ook kun je niet alle landen of delen van de aarde zien van uit de ISS en dat is ook niet handig.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing