Hoe kan een hogere spanning resulteren in een kleinere stroomsterkte bij hoogspanning(snet)?
Het transporteren van elektrisch vermogen bij een hogere spanning resulteert in een kleinere stroomsterkte.
Omdat het transportverlies in de ohmse weerstand R van het net gelijk is aan I2R, dus evenredig met het kwadraat van de stroomsterkte I, zal voor het transport over een transportnet waarbij geen directe verbruikers in het spel zijn, een hoge spanning en overeenkomstig lage stroomsterkte gunstig zijn. Tevens kunnen er relatief dunne en dus lichte geleiders gebruikt worden vanwege de geringere stroomsterkte.
Maar hoe kan nu een hogere spanning lijden tot een kleinere stroomsterkte, het is toch juist andersom zou je denken?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogspanning_(elektriciteit)
U= I x R
t = tijdseenheid Maar hoe kan nu het vermogen zowel afhankelijk zijn van de spanning (U) als van de stroomsterkte (I) als de I , even kort gezegd, aangeeft hoeveel elektronen er per seconde door heen gaan? Als je dat weet is de spanning toch niet mee van belang?
De elektrische energie wordt met een bepaalde spanning opgewekt. Voordat het de lange transportleiding opgaat wordt deze spanning naar een hogere waarde getransformeerd. Aan het einde van de lange transportleiding wordt de spanning weer naar een lagere waarde getransformeerd, zodat deze geschikt is voor de aan te sluiten gebruikers.
In alle drie delen van het systeem; de generator die de energie opwekt, de transportleiding en de gebruiker is het product van spanning en stroom gelijk P = U . I Het is nu gemakkelijk in te zien dat de stroomsterkte in de transportleiding lager zal zijn dan in de generator en in de gebruiker. Door in de lange transportleiding met een lagere stroomsterkte te werken houden ze het verlies in de leiding laag.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.