Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je op de maan een glas leeg drinken met een rietje?

Stel je hebt een glas limonade die je wilt op drinken met een rietje en je bent op de maan.

Normaal gesproken zorgt de luchtdruk op de limonade ervoor dat, door een onderdruk door het zuigen in het rietje, de limonade omhoog gaat in je mond.

Nu is de luchtdruk op de maan bijna afwezig dus, zou je zeggen dat er ook geen kracht is die de limonade omhoog kan duwen bij een gezogen onderdruk. Maar de zwaartekracht is daar ook minder dus er is minder tegenkracht voor het stijgende peil. Maar onder welke omstandigheden kun je daar nu drinken?

Ik weet niet in hoeverre er helemaal geen luchtdruk is op de maan, maar stel het is een beetje zou je dan door het oppervlak van van het glas te vergroten toch limonade via het rietje kunnen opzuigen?

erotisi
8 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Nee.

Helaas, het is niet zo dat de twee elkaar opheffen. Als je het glas stilhoudt, zal de limonade op de bodem blijven liggen, maar het rietje werkt niet. Bovendien zou je jet zelf niet zonder helm op de maan overleven.
In ruimtestations drinken astronauten uit speciaal ontwikkelde drinkbekers (zie bron).

Dus: ga je op reis, bereid je dan nog even goed voor!
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Je maakt een aantal fouten in de verklaring die je bij je vraag geeft.

1. Limonade bestaat voornamelijk uit water. Het kookpunt van water is afhankelijk van de heersende druk. Bij afwezigheid van druk zal het water al bij nul graad gaan koken en verdampen.

2. De druk in een vloeistof is alleen afhankelijk van de hoogte van de vloeistof er boven, dus het vergroten van het oppervlak heeft geen enkele zin.

3. De zwaartekracht speelt geen enkele rol, de vloeistof in het rietje en het glas zijn met elkaar verbonden, communicerende vaten, dus in het horizontale vlak is de druk in het rietje even groot als in het glas.

De onderdruk die je levert met je mond zal dan voldoende zijn om de vloeistof op te zuigen want zowel punt 2 als punt 3 gelden ook hier op aarde.

In Ruimtestations is heel wat anders aan de hand. Daar heerst een gewone luchtdruk als hier op aarde.
Dat je daar niet van de zwaartekracht merkt komt niet omdat die er niet is (is er welzeker maar kleiner dan op aarde).
In een baan om de aarde beweeg je en al is de grootte van de snelheid constant, de snelheid verandert wel van richting, de kromme baan.
Volgens de wet van Newton is daar een kracht voor nodig, die kracht is in dit geval de zwaartekracht.De zwaartekracht werkt dus wel maar wordt gebruikt om je richting te veranderen, je kunt eigenlijk zeggen dat je voortdurend valt met een boog, maar die boog is gelijk aan de kromming van het aardoppervlak

Toegevoegd na 5 minuten:
Nog een bron betreffende het gewichtsloos zijn in de ruimte: http://fredtak.punt.nl/content/2012/01/andre-kuipers-in-de-ruimte

Toegevoegd na 16 uur:
Stel dat het mogelijk is om een glas limonade op een tafel op de maan te zetten (gaat niet koken of iets dergelijks.
Vervolgens steek je daar een open rietje in, dan zal de limonade in het rietje even hoog staan als in het glas, wan de druk aan de open kant van het rietje is even groot ( 0 Bar, geen druk) als de druk boven de limonade (communicerende vaten).
Stel dat het mogelijk is dat je je mond aan het rietje zet en gaar zuigen, een onderdruk (eigenlijk heel raar want dat zou een negatieve druk betekenen) dan zal de limonade in het rietje gaan stijgen want de druk boven het glas is groter en zal de limonade in het rietje duwen.

Eigenlijk is het dus niet mogelijk want je kan met je mond geen negatieve druk veroorzaken, maar zou er een heel klein beetje druk zijn, 0,001 Bar dan zou de vloeistof in het rietje dus wel stijgen.
De druk speelt geen rol.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing