Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan de aarde langzamer draaien door de windmolens?

Als wij alle windmolens op aarde gelijktijdig dezelfde kant op laten draaien, zou dan de aarde sneller of langzamer om zijn as kunnen draaien? ;-0

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (7)

Nee, want actie is reactie. De stuwkracht die de windmolens zouden veroorzaken, moet door de voet van een windmolen opgevangen wordt. Anders blijft de windmolen niet op zijn plek. Deze reactiekracht is conform de 3e Wet van Newton van dezelfde grootte en in tegengestelde richting.

Je kan bijvoorbeeld ook niet door te blazen (ook niet heel hard met zijn allen...) de zeiljacht waar je op zit vooruit helpen
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Door windmolens te bouwen, krijg je als 't ware uitsteeksels. Die uitsteeksels vertragen de aardrotatie. Denk maar een draaimolen waar je op zit: als je je benen intrekt, draai je sneller.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Om te beginnen is de inpakt van de paar minuscule windmolen in relatie tot de grote aarde weel te klein om ook maar enige reactie te veroorzaken.

De windmolen vangen ook alleen wind op en anders dat een propeller op een vliegtuig leveren ze geen stuw kracht. Ze veroorzaken ook geen weerstand omdat de lucht mee draait. Als dat niet zo zou zijn dan zou de wind altijd de zelfde kant op waaien.

Nee dus mijn inziens.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
natuurlijk nooit . maar het is een prachtig idee om een kindersprookje te bedenken; even de windmolens allen op volle kracht en de wereld staat even stil : even geen stress, even geen fakturen, even geen gsms, even geen gv's
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Die windmolens draaien in de atmosfeer, een laag lucht om de aarde. Het heeft alleen invloed op de lucht in de atmosfeer.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
De windmolens vallen in het niets tov de aarde. (formaat)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Theoretisch kan het. Dan moet je wel goed doorhebben wat je bedoelt met "dezelfde kant op laten draaien".

Voor het maximale effect moet je de assen van al die windmolens parallel zetten aan de rotatieas van de aarde. Dat staan ze niet, dus als je de huidige windmolens gebruikt, is het effect minder groot.

Maar goed, als je al die windmolens met een motor (dus onafhankelijk van de wind) dezelfde kant op laat draaien, kun je de aarde iets sneller of iets langzamer laten draaien. Je draagt als het ware draaimoment over van de aarde op al die wieken.

Maar als je het gaat uitrekenen... dan kom je erachter dat het effect zo gigantisch klein is, dat je het niet zal kunnen meten.

Het effect van de atmosferische veranderingen is groter. Denk daarbij niet alleen aan hoge- en lagedrukgebieden, maar ook aan het uitzetten of inkrimpen van de atmosfeer als geheel ten gevolge van de zonnewind. Dat effect is veel groter dan wat wij met al onze windmolens ooit kunnen bereiken - en nog steeds is het alleen meetbaar met de allernauwkeurigste klokken.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing