Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoeveel afwijking kan er zitten in de wet van Avogadro?

Een mol van eender welk gas neemt een volume in van ongeveer 22,4 liter (2,24 ×10-2 m3) bij standaarddruk (= 101,3 kPa) en standaardtemperatuur (0° C). Dit noemt men het molaire volume van een gas.

Maar stel je neemt mol waterstof (H) en een mol butaan (C4H10), volgens de wet van Avogadro zullen zij bij STP een gelijk volume innemen.
Nu is een molecuul butaan ongeveer 40 maal zo zwaar als een atoom waterstof. Als zij beide dezelfde temperatuur hebben, hebben die moleculen ongeveer dezelfde snelheid. Maar grotere massa's zijn toch moeilijker af te remmen op de buitenkant van een bepaald volume.

Dus mijn vraag is hoeveel procent een ballon met butaan groter is dan een ballon met waterstofgas? Is dat echt te verwaarlozen? Of kan het volume bij butaan ook 23 liter worden, of eventueel bij een nog zwaarder molecuul?

Toegevoegd na 26 minuten:
Of zit het verschil in massa van de moleculen verdisconteert in de Vanderwaalsvergelijking. Nu houdt die alleen rekening met polairiteit en volume van de deeltjes, dus moet je hieruit opmaken dat de snelheden niet veel uitmaken?

erotisi
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Het verschil zit tussen de massa van een molecuul en de ruimte die het inneemt.
Hoe groter de massa hoe groter de onderlinge aantrekkingskracht. Het gaat hier om gas.

En de kracht van de Wet is dat de massa of de grote van de moleculen niet uit maakt voor de volume die deze innemen in gasvor
De volume van een gas is alleen afhankelijke van de temperatuur, de druk en aantal moleculen.

Als wij een uitstapje maken naar de Algemene gaswet. Dan word er gemeld dat bij zeer lage temperaturen en hoge drukken voor gassen deze algemene gaswet niet op gaat. Nu gaan de meeste gassen bij lage temperaturen en/of hoge drukken over in vloeistoffen of zelfs vaste stoffen, dus dan gelden de gaswetten niet meer.

Dus je kunt zeggen dat bij lage temperaturen of hoge drukken je voorzichtig moet zijn om voor alle gassen de gaswetten toe te passen.

Het officiële antwoord is 0 % afwijking. En bij de andere wetten is bij normale gassen en normale drukken en normale temperaturen, maar orde van grote van 1 %. Dit is de onnauwkeurigheid die meestal zit in de meet-onnauwkeurigheid van de temperatuur zit.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing