Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als straling elkaar uit faseert wat blijft er dan over?

Bij een laser heb je straling van gelijke monochromatisch straling die dmv gestimuleerde emissie een coherente lichtbundel geeft waarbij de golven in fasen zijn.
Maar stel je bouwt een laser waarbij je die zo maakt dat de stralen elkaar juist uitfaseren, dwz elkaar eigenlijk uitdoven.
De vraag is heb je dan nog licht/straling. Want als licht zich zowel als deeltje als golf kan gedragen dan kan een deeltje toch niet zomaar verdwijnen. Of kun je dat zien als een vorm van annihileren zoals een deeltje en anti-deeltje, hoewel dat natuurlijk ook weer iets oplevert, (maar wat?)

Maw wat krijg je als twee lichtstralen elkaar uitfaseren?

Toegevoegd na 6 minuten:
Nu zijn er bij het tweespeltenexperiment ook golven die elkaar uitfaseren, als ik me niet vergis, er zijn dus witte stukken op de afbeelding, maar is dat tevens ook het bewijs dat licht elkaar tot niets kan uitfaseren?

Toegevoegd na 9 minuten:
Bovendien lijkt het me zo in tegenspraak met de wet van behoud van energie.

erotisi
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Hoi Erotisi, een dergelijk experiment bestaat al lang; alleen niet speciaal met laser, maar met licht dat door 2 spleten/ 2 zeer kleine openingen valt. Op de HBS hebben we dit experiment al geprobeerd, weliswaar met matig succes maar je kunt het duidelijk zien: bij twee spleten en monochromatisch licht (dat je door wegfilteren redelijk 'zuiver' kunt verkrijgen) ga je afwisselende strepen van veel licht en geen licht zien: de straling vanuit de 2 spleten, lees effectieve lichtbronnen, versterkt elkaar plaatselijk en dooft elkaar uit. Dus ja inderdaad licht + licht kan leiden tot donker. De wet van behoud van energie geldt, dus neem ik aan dat waar er donker ontstaat, warmte wordt geproduceerd als gevolg van het principe van maximale entropie (= chaos).

Toegevoegd na 8 minuten:
Hoi Erotisi, nog even nagezocht, zie de bron. Het gaat hier om diffractie van licht. De proef heet de proef van Young en is al kort na 1800 voor het eerst uitgevoerd. De implicaties zijn geweldig want ze tonen de dualiteit van het licht (golven versus deeltjes) aan. Ook in de kwantummechanica is dit een belangrijk experiment.

Het beeld dat wij op school verkregen lijkt op het onderste plaatje bij bron 1 van het elektronen-experiment.

Er bestaat ook een 3 spleten experiment (bron 2). en het kan natuurlijk altijd nog zotter: zie bron 3!

Toegevoegd na 16 minuten:
En ik denk dat je ook deze bron uiterst fascinerend zult vinden:

http://tweakers.net/nieuws/105905/tu-delft-bewijst-einsteins-ongelijk-met-verstrengelde-deeltjes.html

dit gaat over teleportatie van informatie!
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je kunt licht met drie variabelen beschrijven, namelijk de amplitude (lichtsterkte), de frequentie (= golflente en geeft de kleur van licht en bepaald de energie) en de polarisatie (de trillingsrichting).

Als lichtgolven elkaar uitdoven dan betekent dit dat de amplitudes van die golven opgeteld nul zijn en daarmee "verdwijnt" a.h.w. de zichtbaarheid. De energie zit hem in de frequentie en die is er nog gewoon.

Ik schrijf "verdwijnt" tussen quotes omdat er natuurlijk niks verdwijnt. Het interferentiepatroon bij het twee spleten experiment is een afbeelding van de fotonen die tegen een fotografische plaat botsen. Het foton onderweg wordt door niemand gezien omdat je een los foton, of het nu wel of niet is uitgedoofd sowieso niet kunt zien. Je ziet iets pas als het in je oog de nodige reacties op gang brengt.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing