Wat maakt een materiaal doorzichtig?
We kunnen doorheen sommige stoffen kijken (bv. glas, lucht, water, diamant ...), maar door andere weer niet (bv. lithium, fosfor, grafiet ...). Maar hoe komt dit nu? Wat gebeurt er op moleculair niveau?
Licht gaat bv. wel door glas (stof met veel/grote moleculen) maar niet door lithium (stof met weinig/kleine moleculen).
Licht gaat bv. wel door water (vloeibare stof) maar niet door kwik (ook vloeibaar).
Licht gaat bv. wel door diamant (stof met een bepaalde koolstofstructuur) maar niet door grafiet (stof met een andere koolstofstructuur).
Dus wat maakt een stof nu eigenlijk doorzichtig? In deze vraag (http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/467973/maakt-water-glas-doorzichtig) werd er gezegd dat het te maken heeft met de afstand tussen de schillen, maar als je bv. Zwavel en Chloor pakt: deze hebben bijna dezelfde elektronenconfiguratie, maar toch is chloor doorzichtig en zwavel niet.
Ik gok dat het iets te maken zal hebben met de structuur waarop de moleculen opgebouwd zijn, doordat grafiet ondoorzichtig is maar diamant wel. Maar water en ijs zijn beide doorzichtig en hebben beide een andere structuur (water heeft er zelfs geen eigenlijk).
Meestal eindigt het dan met de kwantummechanica en ja dat is allemaal niet zo heel duidelijk.
Maar de structuur van de moleculen heeft er zeker mee te maken, maar hoe precies....?
Dus mocht jezelf daar ooit iets over te weten te komen, laat het me weten. Hoewel mij onderstaande niet helemaal duidelijk is, is het misschien wel een verwijzing naar het verschil in doorzichtigheid met diamant: "Grafiet bestaat uit op elkaar gestapelde lagen van aaneengeschakelde zesringen van koolstof (zoals in een honingraat.) De C-C bindingslengte in deze zeshoeken is 0,142 nm. De atoomafstanden tussen de lagen is groter, met een C-C bindingslengte van 0,335 nm. De afstand is vermoedelijk het gevolg van de afstoting tussen de bindingselektronen van de koolstofatomen. Grafiet is een aromatische verbinding: alle koolstofatomen zijn sp2 gehybriseerd, omdat alle p-orbitalen elkaar kunnen overlappen kan gesteld worden dat grafiet een polycyclische aromatische verbinding is. De aromaticiteit van grafiet zorgt ervoor dat elektronen vrij kunnen bewegen; dit verklaart waarom grafiet een goede geleider van elektrische stroom is."
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.