Is de grens tussen een oplossing en een mengsel altijd goed te duiden?
Een oplossing is echter een speciaal soort mengsel. Met andere woorden: je kunt er doorheen kijken. Als een stof goed oplost, bijvoorbeeld in water, dan worden alle moleculen van de opgeloste stof door de watermoleculen uit elkaar gehaald, één voor één. Je krijgt dan losse moleculen van de opgeloste stof die zich regelmatig overal in het water verdelen.
Aldus https://www.innato.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=150%3Aoplossingen-en-mengsels&catid=38&Itemid=64
Een mengsel is in de scheikunde een combinatie van twee of meer verschillende chemische stoffen zonder dat daarbij de moleculen hun identiteit verliezen.
Aldus https://nl.wikipedia.org/wiki/Mengsel
Als ik dit zo beschouw, dan kunnen aparte moleculen zowel een oplossing vormen als een mengsel.
Dus stel ik heb een oplossing/mengsel (?) waarbij er hele grote moleculen apart rond zweven (bijv. DNA moleculen) terwijl het niet helder wordt, is het dan een oplossing of niet?
Of net andersom je hebt een oplossing/mengsel die helder is, maar waarbij er twee of meer moleculen aan elkaar blijven. Is dat dan een oplossing of niet?
Of hangt alles weer af of er een reactie plaatsvindt waarbij atomen/moleculen/elektronen worden gesplitst, en of het dan helder is of niet dat er dan toch sprake is van een oplossing?