Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe werkt osmose (op moleculair niveau)?

Ik weet dat osmose eigenlijk een soort van diffusie is maar dan met een semipermeabel membraan. Als bv glucose opgelost is in water aan de ene kant van het membraan, en aan de andere kant bevindt zich zuiver water, dan zal er osmose optreden waarbij er waterdeeltjes naar de glucose-kant migreren.
Mijn vraag is nu: Hoe komt dit? Waarom gaan er meer waterdeeltjes naar de kant met de meeste glucosedeeltjes? Maakt het uit of de opgeloste stof (hier glucose) polair of apolair is?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Die werking is heel simpel.
Aan de zuiver water kant zit méér water dan aan de glucosekant.
Er gaat water van de water kant naar de glucose kant, maar er gaat óók water van de glucose kant naar de water kant.
Maar aangezien er aan de waterkant méér water zit dan aan de glucose kant, Gaat er dus netto meer water richting glucosekant dan andersom.
En het doet er niet toe of het glucose is, of zout, of alcohol, en ook niet of de stof al dan niet polair is.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Die glucosedeeltjes zitten in een veel hogere concentratie in het water dan aan de andere kant van het membraan (waar de concentratie in feite 0 is). In de natuur wil alles naar een stabielere situatie en zo 'willen' die glucosedeeltjes naar een lagere concentratie en dat wordt bewerkstelligt door meer water door het membraan richting de glucosekant te laten gaan dan omgekeerd. Dat noemt men dan de osmotische druk.

Wanneer er zich meer water aan de glucosekant bevindt, betekent dat meestal ook dat het waterpeil daar hoger is en er dus een grotere hydrostatische druk is.

Het proces gaat dus door tot het verschil in hydrostatische druk gelijk is aan de osmotische druk, van zodra dat bereikt is gaan er terug even veel waterdeeltjes van de ene kant naar de andere kant en omgekeerd.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing