Worden nieuwe deeltjes nu gemaakt of ontdekt?
Men heeft inmiddels al tientallen zo niet honderden (sub)atomaire deeltjes 'ontdekt'. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld in het CERN, waarbij met grote energieën deeltjes op elkaar worden gebotst.
Voorbeelden daarvan zijn bijv. het muon en het tau-deeltje. Met steeds grotere energieën worden de botsingen uitgevoerd. Hierbij werd het muon gevonden dat 206 keer zo zwaar is als het elektron en met nog grotere energieën werd het tau-deeltje gevonden dat twee keer de massa van een proton heeft.
Maar stel ik schiet met een geweer een kogel op een sterke muur af. Als ik de kogel met 500km/u schiet zal de kogel in andere deeltjes worden gevormd als dat ik een kogel met 2000km/u op de muur afschiet. Het is dus maar net hoe hard ik de kogel afschiet om bepaalde kogelvormen te krijgen. In die zin kun je dus bijna een oneindig aantal deeltjes creëren door 'gewoon' de snelheid te veranderen.
Dus werkt het in CERN ook op die manier of kun je het meer vergelijken met een doos die je opent? Stel je hebt een Matroesjka-doos met allerlei deeltjes erin je schiet daarop met een kogel en naar gelang de snelheid van de kogel opent zich de eerst tweede of derde etc. pop. De deeltjes bestaan dus al maar de 'Pandora'doos moet eerst nog helemaal open worden gebroken?

dit
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elementair_deeltje
of
http://periodieksysteem.com/
En dan doel ik daar op de hogere nummers / elementen die "gemaakt" worden.
Alles is aanwezig en wij mogen (heel kort) kijken hoe het eruit ziet.
Een deel ontstaat en bestaat maar kort, het is maar net welk voorbeeld je pakt. Dat stabiele deeltjes ook op een andere manier "maakbaar" zijn doet daar niks aan af.
Het blijft (via een omweg) kijken naar één van de poppetjes.
Pak de verschillende quarks behalve de top en je verhaal gaat niet op,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Quark Daarmee zie je ook dat je protonen verhaal niet opgaat,
Je neemt geen twee protonen, je neemt 2 combinaties quarks.
"The tau is the only lepton that can decay into hadrons"
https://en.wikipedia.org/wiki/Hadron
"is a composite particle made of quarks" Waaruit bestaan protonen? --> quarks
Elke vergelijking gaat ergens mank. Voor vergelijkingen tussen de nano en de 'grote' wereld geldt dat nog sterker. Dus ja, ik simplificeer enorm maar ik merk dat voor veel mensen voldoende is om een beeld te hebben bij wat er in CERN gebeurt. Wanneer jij meer informatie wil geven juich ik dat alleen maar toe. Het is aan de lezer zelf om te bepalen wat hij van dit alles meeneemt.
Wel twee motorblokken die kort samensmelten en een versnellingsbak die wegschiet..
Nieuwe onderdelen zijn nog nooit ontstaan.
Of het is zo nieuw dat het nog niet bekend is.
(hoewel "mijn", het is meer een wiki uitleg) Daar gaat het zeker niet over subatomaire Voor deze geldt ongeveer hetzelfde:
het is "simpelweg" een klomp kleiner spul, alleen iets aan de zware kant. (het bestaan is trouwens nog niet zeker)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Higgsboson
Helemaal als er makkelijk delen te weerleggen zijn.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.