Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je iets heel sterk afkoelt verandert dan ook zijn (effectieve) zwaartekracht?

Zwaartekracht wordt natuurlijk bepaald door zijn massa, en die lijkt op zich niet te veranderen door het af te koelen.
Maar goed, ik dacht enerzijds dat als je bijv. een heet object afkoelt gaat deze ook minder licht uitstralen (dus waarom ook niet met eventuele gravitonen), en anderzijds is energie equivalent aan massa en als je dan energie eruit haalt door afkoeling neemt in zekere zin ook de massa af.
Zwaartekracht is op zich een kleine kracht dus verschillen zijn moeilijk te meten maar zijn er experimenten waarin een dergelijke conclusie toch mogelijk is?

erotisi
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Waarschijnlijk wel.

Het is te zeggen: een afkoeling zorgt enerzijds voor een inkrimping van het volume maar anderzijds neemt de massa af door de onttrekking van warmte.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat beide effecten exact elkaars tegengestelde zijn dus vandaar mijn antwoord: waarschijnlijk wel.

Dat het effect verwaarloosbaar is, is ook niet te ontkennen. Bij een afkoeling waarbij zoveel energie wordt onttrokken dat men van een zwaartekrachtwijziging kan spreken kan ik mij voorstellen dat er andere praktische problemen zich voordoen.

Interessanter lijkt me een case te bedenken waarbij de energie veel sneller/makkelijker toeneemt. Oftewel: iets dat veel moeilijker te bewerkstelligen is dan het koken van een pannetje water. Daar zal de energie dus van veel grotere invloed zijn en geldt dus hetzelfde voor de massa en de zwaartekracht.

Dus ik zou zeggen: probeer eens zo'n situatie te bedenken. Denk dan ook aan de invloed van de verschillende fundamentele krachten om te bepalen in welke richting je deze case best zoekt....
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing