Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Geeft de waarde van HCO3 in spuitwater de hoeveelheid aanwezige koolzuurgas in het fleje op de juiste wijze aan?

Bicarbonaat HCO3- staat soms aangegeven op een fleje als bijvoorbeeld 211 mg/l, en op het andere flesje staat 422 mg. Kun je dan zeggen dan in het ene flesje ook tweemaal zoveel gas is ingebracht en dus veel meer prik geeft, of is dat gewoon een willekeurige aan duiding?

erotisi
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het evenwicht tussen CO2 en bicarbonaat wordt beschreven door:

pKa = pH - log [HCO3-]/[CO2]

(belangrijk: concentraties in molair)

Waar pH een maat is voor de in het water aanwezige H3O+ ionen. Om correct te zijn: de pH is het negatief logaritme van de activiteit van de H3O+ ionen.

Bekijk je dan de concentraties van dat water voor men het op druk gaat brengen met CO2 dan zou je zien dat er reeds een gedeelte HCO3- aanwezig is en dat de concentratie in molair hiervan veel hoger is dan de concentratie van de aanwezige H3O+ ionen.

Die lage concentratie aan H3O+ ionen betekent ook dat een kleine wijziging aan deze concentratie al een groot verschil kan betekenen voor het evenwicht (wil de verandering tegengaan: nl het toevoegen van CO2). Dit kleine verschil zal voor HCO3- verwaarloosbaar zijn.

Dus:

Nee, de HCO3- op het flesje zegt niets over de hoeveelheid toegevoegde CO2. Want ongeveer 99% van de bicarbonaat zal reeds in het water aanwezig geweest zijn en slechts 1% van de bicarbonaat (zal niet veel schelen) zal afkomstig zijn van CO2.

Het is wel waarschijnlijk dat (indien men dezelfde hoeveelheid CO2 toevoegt) de pH anders zal zijn net zoals de oorspronkelijke pH tussen beide anders geweest zal zijn. (en als het water heeft bloot gestaan aan de atmosfeer gedurende lange tijd en dus dezelfde initiële CO2-concentratie heeft, heel waarschijnlijk zelfs hetzelfde pH-verschil).

Ook: als je de pH van het spuitwater zou meten en de opgegeven bicarbonaatconcentratie (er van uitgaande dat deze juist is) zou omrekenen naar molair zou je met bovenstaande vergelijking het CO2-gehalte in het spuitwater kunnen berekenen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing