Waardoor is zoutzuur een sterker zuur dan waterstofcyanide?
In het onderstaande antwoord blijkt al een gedeelte van het antwoord gegeven te zijn:
"Dus waar sterke zuren als zoutzuur, salpeterzuur, zwavelzuur en methaanzuur (mierenzuur) een groot deel van hun moleculen opsplitsen in H3O+ en zuurrest—splitsen, blijven zwakke zuren voor het overgrote deel in moleculaire toestand in oplossing".
Maar mijn vraag is dan waardoor zwakke zuren in moleculaire toestand blijven?
Neem dus HCl, ondanks hun sterke binding, daar blijkt die H toch beter te beklijven aan de H2O dan aan Cl. Hoe kan dat?
En waarom is dat bij HCN anders, ten minste het blijkt minder zuur te zijn. Moet je dan concluderen dat de H bij HCN sterker gebonden is? Zo ja, waardoor komt dat dan, gezien de juist driedubbele binding tussen C en N en de enkelvoudige binding met H?
http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/384798/zuur-sterk-zwak