Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom smelten ijsklontjes sneller in cola light dan in gewone cola?

Ik zat op een avond Bacardi en cola te drinken met een vriend. Hij dronk het met cola licht en ik met gewone cola. Iedere keer waren de ijsklontjes in zijn glas eerder gesmolten dan in mijn glas. De verklaring zou moeten liggen in het feit dat hij aspartaam in zijn drankje heeft dan dus anders zou reageren met de ijsklontjes, maar hoe precies weten we niet. Iemand met een scheikunde achtergrond en een verklaring?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Cola heeft een veel grotere dichtheid dan cola light of water. Dat komt door de opgeloste suikers. Het koude water wat ontstaat bij het smelten van het ijsklontje zal dus bij cola beter bovenin het glas rond het smeltende klontje blijven en daardoor dus ren opzichte van cola light voor en iets koudere omgeving rond het klontje zorgen.
Door die kou zal het klontje wat langzamer smelten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
In je link staan allemaal tegenstrijdige berichten. En al die verhalen over de CO2 lijken me de zaak alleen maar te vertroebelen.
Jouw tweede zin is volgens mij niet waar.
Mij lijkt het dat de conclusie uit je eerste zin moet zijn, dat in de zwaardere cola het ijsklontje minder diep wegzakt, waardoor het aanrakingsoppervlak met de cola kleiner is. (?)
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image