Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zijn de oxidatiegetallen koolstof -4 en waterstof +1 in CH4 (methaan)?

Wanneer je naar het Periodieksysteem der elementen kijkt (a.k.a. de tabel van Mendeljev) zie je dat waterstof een oxidatiegetal van +1 of -1 kan aannemen. Ik zou dus denken dat het oxidatiegetal in methaan (CH4) -1 is, maar dit blijkt verkeerd te zijn. Waarom is het hier -1? en wanneer is het oxidatiegetal van waterstof dan wel -1?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
5.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

In datzelfde periodiek systeem zal je terugvinden dat de elektronegativiteit van koolstof hoger is. Koolstof gaat hierdoor sterker aan de elektronen trekken en zal hierdoor een oxidatiegetal van -IV krijgen (het trekt namelijk 4 elektronen sterker naar zich toe dan het andere atoom van de binding doet). Waterstof kan dus niet hard genoeg aan zijn elektron trekken ivm koolstof en draagt dus de lading +I.

De oxidatietoestanden die waterstof kan aannemen zijn niet alleen -I en +I maar ook 0.

Wil je waterstof bekomen met een oxidatietoestand van -I wil dat dus zeggen dat waterstof een elektron moet opnemen en dus een hydride vormt. Dus daar heb je je antwoord: in een hydride heeft waterstof oxidatietoestand -I.

Voorbeelden: natriumhydride, calciumhydride, kaliumhydride, aluminiumhydride, boorhydride, nickelhydride, ...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding