Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Maakt het uit in welke volgorde je molecuulformules zet?

Bijvoorbeeld je ziet alcohol in moleculen en atomen getekend, hoe zet je de formule in de juiste vorm in elkaar?

C2H6O is de juiste formule. Maar dat kan je niet echt aan de tekening zien, dus kan C2OH6 ook? Of kan die volgorde niet?

Toegevoegd na 1 minuut:
Bijvoorbeeld je ziet alcohol in moleculen en atomen getekend, hoe zet je de formule in de juiste volgorde in elkaar? *

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Het maakt niet echt uit. Zolang je van elk atoom maar het juiste aantal noemt, zit je goed.

Maar er zijn wel conventies. Conventies zijn gewoon gebruiken. Het is bij koolwaterstoffen gebruikelijk eerst het aantal C's en dan het aantal H's te noemen. Ethaan is bijvoorbeeld C2H6. Je kunt ook H6C2 zeggen, maar niemand doet dat ooit, dus H6C2 roept vooral vraagtekens op: "welke reden zou er kunnen zijn om H6C2 te schrijven in plaats van C2H6?".

Bij alcohol, C2H6O, is dit de conventie. Een andere, heel veel voorkomende conventie is C2H5OH. Die conventie geeft enigzins de structuur van het molecuul aan. Je legt met C2H5OH echt de nadruk op het feit dat er aan één van de einden van het molecuul een OH-groep zit. Dat is voor veel scheikundige eigenschappen en reacties belangrijk, vandaar dat het gebruikelijk is om die nadruk zo expliciet weer te geven.

Soms zie je ook CH3CH2OH. Ook dat is een conventie. Die wordt weliswaar minder vaak gebruikt, maar als het van belang is dat je aan het ene einde een CH3-groep hebt zitten, en aan het andere einde een CH2-groep met daaraan vast een OH-groep, is die conventie juist heel handig.

Samenvattend: afhankelijk van waar je eventueel de nadruk op wilt leggen, kies je de conventie (het gebruik) die voor dat doel in zwang is.
 
Cryofiel
10 jaar geleden
Ja dat maak uit.

Zo'n formule kan voorkomen als structuurformule of als brutoformule en voor beiden zijn regels.

De structuurformule komt het vaakst voor omdat zij de volledige structuur van het molecuul duidelijk maakt en dus (op enkele zeldzamere uitzonderingen na) uniek is voor elk molecuul. Voor ethanol zou de structuurformule CH3CH2OH zijn.

De brutoformule geeft enkele weer hoeveel atomen van elk in het molecuul aanwezig is. Merk op dat je daarmee bijvoorbeeld geen onderscheid zou kunnen maken tussen propanol en isopropanol.

De afspraken voor deze brutoformules mbt organische chemie zijn dat eerst het aantal koolstofatomen wordt weergegeven, dan het aantal waterstofatomen en dan de overige elementen in alfabetische volgorde. Voor ethanol wordt dat dus C2H6O en niets anders.

Toegevoegd na 1 minuut:
"De brutoformule geeft enkel* weer..."
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dit maakt eigenlijk niet uit, maar je moet wel letten op deze 2 punten (dat is niet verplicht, maar hoort eigenlijk wel)

1: als er speciale groepen aan een molecuul zitten zoals bijvoorbeeld: carbonaat, (CO3) fosfaat, (PO4), ethaan (C2H6) enzovoort, schrijf je die meestal ook zo op:

di-ammoniummonowaterstoffaat => (NH4)2HPO4 ipv H9N2PO4

2: als er geen sprake is van speciale groepen schrijf je het op in de volgorde van het alfabet

Dit hoort dus wel maar is niet verplicht!

Daarnaast om op je toegevoegde vraag terug te komen is het bij alcohol een ander verhaal (staat een heel scheikunde hoofdstuk vol mee met uitleg) en dan kan ik je het beste verwijzen naar de binas 6de editie tabel 66D
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing