Hoe kan ik het waterpotentiaal van aardappelweefsel berekenen?
Mijn vriend moet voor zijn opleiding de volgende opdracht maken, maar komt er niet uit. Ik probeer hem te helpen, maar loop ook vast. Misschien weet één van jullie de oplossing.
Het doel van de opdracht is om het waterpotentiaal van aardappelweefsel te berekenen. Hiervoor moet eerst met de volgende formule het waterpotentiaal van sacharose-oplossingen worden berekend:
π = iRTc
Ik heb gevonden:
i = ionisatieconstante/ van 't Hoff-factor (is 1 voor sachararose)
R = gasconstante (8,3144 joule per mol per kelvin)
T = de absolute temperatuur in Kelvin (kamertemperatuur is +/- 293 Kelvin)
c = concentratie van de oplossing
Er moet een verdunningsreeks gemaakt worden met de volgende molariteiten:
0,60
0,48
0,42
0,36
0,30
0,24
0,18
0,12
Nu weet ik niet precies wat ik in moet vullen voor c, waardoor ik niet verder kom. En heb ik na het invullen van deze formule dan al het waterpotentiaal berekend? Op internet kom ik deze formule tegen als een berekening voor de osmotische druk. Lijkt mij niet hetzelfde… Ik hoop dat iemand me kan helpen!
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.