Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan water na een regenbui verdampen? Want buiten op straat bereikt het toch niet het kookpunt wat de overgangsfase zou betekenen?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Poet
10 jaar geleden
En je zweet verdampt ook al ruim voordat je huid kookt ;-)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ook water in vaste toestand (sneeuw of ijs) verdampt zolang de relatieve vochtigheid van de lucht maar lager is dan de dampdruk van ijs bij die temperatuur. Dit zie je bij vriezend weer, ook als de temperatuur overdag niet boven het nulpunt komt. Dan zullen sneeuw- en ijsresten op de weg langzaam verdampen, soms onder achterlating van een stoflaagje. Nu maar de komende winter hopen op vorst, dan kan je dit controleren.
Als je water in een afgesloten glazen kolf doet en dan met een vacuumpomp de lucht erboven wegpompt, zal het water beginnen te koken. Als de druk maar laag genoeg wordt, zal de verdampingwarmte die aan het water door de verdamping wordt onttrokken, ertoe leiden dat het water zelfs zal bevriezen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
En waar is het antwoord dat al gegeven was ivm onderstaande??? "Omdat water niet hoeft te koken om te verdampen. Je verward dus koken met verdampen. Koken is verdampen bij het kookpunt omdat de dampspanning bij die temperatuur gelijk wordt aan de absolute druk. Bij een lagere temperatuur zoals op straat na een regenbui is de dampspanning veel lager maar nog steeds hoger dan de partieeldruk van de waterdamp. In feite komt het er op neer dat ongeacht de temperatuur en (partieel)druk water wanneer het zich zowel in de water- als in de gasfase bevindt continu verdampt en condenseert en dit dus gelijktijdig. Wanneer het water sneller verdampt dan condenseert is er sprake van (netto) verdamping en omgekeerd. De snelheid waarmee water verdampt is afhankelijk van de temperatuur en het contactoppervlak met de gasfase maar in feite is die laatste altijd oneindig groot aangezien 2 ‘samenklittende’ watermoleculen in de gasfase een piepklein waterdruppeltje in de lucht vormen. De snelheid waarmee water verdampt bij een bepaalde temperatuur is dus in feite altijd constant. De snelheid waarmee water condenseert is niet constant maar afhankelijk van de kans die 2 of meer gasvormige watermoleculen hebben om met elkaar te botsen. Hoe meer watermoleculen in de gasfase hoe groter die kans en dus hoe groter de snelheid waarmee het water condenseert. Is de verdampingssnelheid hoger dan de condensatiesnelheid dan vindt er dus netto verdamping plaats. Zijn beide snelheden aan elkaar gelijk dan betekent dat dat de lucht verzadigd is aan water. Want er verdampt evenveel dan er condenseert dus er is geen nettoverdamping meer en dus ook geen toename meer van de luchtvochtigheid. Bij het koken gaan de moleculen zo hard trillen dat ze niet alleen in contact met de gasfase gaan verdampen maar dat ze zo los van elkaar trillen en zodoende de druk die op de vloeistof wordt uitgeoefend kunnen overwinnen. In praktijk betekent dit dat de dampspanning gelijk wordt aan deze druk. Doordat de vloeistofmoleculen nu ook onder het vloeistofoppervlak van elkaar kunnen trillen ontstaan gasbellen in de vloeistof. De vloeistof kookt. Dit kan niet alleen door de moleculen harder te laten trillen door een temperatuurstoename. Je kan ook de druk boven de vloeistof laten dalen. Zodoende moeten de moleculen minder druk overwinnen en dus minder hard trillen en kunnen ze dus al beginnen koken bij een lagere temperatuur."

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Kokend water verdampt op een maximale snelheid, anders gezegd, 100°C is de maximale temperatuur van vloeibaar water onder normale omstandigheden. Daaronder verdampt water ook, alleen veel langzamer.

Dus na een regenbui zal water niet direct verdampen want de luchtvochtigheid is heel hoog. Zodra de bui over is, en de luchtvochtigheid daalt, zal het water gaan verdampen. Hoe warmer hoe sneller.

Kijk maar eens naar platte (garage) daken. Daar blijft altijd wel water opliggen. Na verloop van tijd is dat dak droog. Water heeft alleen maar kunnen verdampen. Bij warm weer gaat dat gewoon sneller.
(Lees meer...)
Thecis
10 jaar geleden
Je zou gelijk hebben als het water op straat een ééncomponentsysteem was. Dan is tot onder de kookpuntstemperatuur de vloeibare fase de enige stabiele fase, omdat daarvan de Gibbsenergie (zie link) het kleinst is. Op de kookpuntstemperatuur zijn beide fasen dan even stabiel en boven de kookpuntstemperatuur is de gasfase de enige stabiele fase (let op: in een ééncomponentsysteem). Maar water op straat staat in contact met de lucht, en een een component in een mengsel heeft een lagere Gibbsenergie dan in de zuivere vorm. En nou juist een verschil in die mysterieuze gibbsenergie (ook wel chemische potentiaal genoemd) is de drijvende kracht voor het verdampen van nog meer water tot de lucht is verzadigd met waterdamp. Als de fractie waterdamp in de lucht toeneemt neemt ook de chemische potentiaal van water in de lucht toe. Totdat er geen verschil meer is in de chemische potentiaal: verzadiging. Maar zo ver komt het niet doordat water in de buitenlucht zich door diffusie en stroming (wind) verspreidt. Op een gegeven moment is de druppel verdampt.

Toegevoegd na 16 minuten:
Je zou als het ware de druppel en de lucht als één systeem moeten zien. In het algemeen geldt dat een systeem zijn gibbsenergie wil minimaliseren. Hoewel de vloeibare fase in het zuivere geval en onder het kookpunt stabieler is dan de zuivere gasfase, zorgt het verdampen er toch voor, omdat er lucht is, dat door de 'verdunning' van het water de energie wordt verlaagd. Ik hoop dat je het een beetje snapt.

Toegevoegd na 43 minuten:
Het eenvoudige antwoord is dat water blootgesteld aan onverzadigde lucht (w.b. water) bij alle temperaturen wel een beetje verdampt. Maar alleen de temperatuur waarbij de druk van de waterdamp gelijk is aan de buitendruk is de kookpuntstemperatuur. Een belangrijk verschil is dat je het bij verdampen hebt over een oppervlakverschijnsel: moleculen aan het wateroppervlak hebben genoeg kinetische energie om te ontsnappen naar de gasfase. Integendeel, bij koken zullen de moleculen bij het verwarmde oppervlak bellen vormen (let maar goed op bij het koken, eerst zie je belletjes onderin de pan voordat het gaat borrelen).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image